Investiții în comună făcute cu beneficiarii ajutorului social
Primarii care vor să facă investiții în comunitate găsesc soluții și pe timp de criză. Pentru a-și ține promisiunile făcute în campaniile electorale, autoritățile locale dovedesc faptul că se pot descurca cu bani puțini. Este cazul comunei Berlești, unde primarul Maria Dumitrașcu face investiții cu costuri reduse. A luat decizia să construiască un teren de sport și să reabiliteze căminul cultural cu beneficiarii ajutorului social.
Dacă alți primari din Gorj cheltuiesc bani grei din bugetul local sau de la Guvern pentru diverse investiții, nu același lucru se întâmplă și la Berlești. Pentru că și aici se simte criza financiară, iar bugetul primăriei nu este atât de mare încât să permită aruncarea banilor pe orice, primarul Maria Dumitrașcu a învățat să chibzuiască banul public. Dacă multe primării din județ au cheltuit miliarde sau zeci de miliarde pe un teren de sport, în Berlești se face o astfel de investiție cu aproximativ 300 de milioane de lei vechi.
Aceasta nu este singura investiție realizată cu bani puțini. În prezent se lucrează și la reabilitarea căminului cultural. „Noi ne-am apucat să construim un teren de sport cu lungimea de 100 de metri și lățimea de 45 de metri. Cred că nu depășim 300 de milioane de lei vechi pentru că am cumpărat materialele aproape în totalitate, terenul l-am nivelat cu utilajele de la primărie și am scutit ceva bani. Dacă ne apucam să contractăm o firmă cred că ne ajunge terenul ăsta la 4 miliarde de lei vechi. Până acum am cheltuit aproximativ 160 de milioane. Sperăm ca în 2 săptămâni să finalizăm lucrările și să-l inaugurăm. Lucrăm și la reabilitarea căminului cultural și dacă ar fi fost să contractată o firmă ne ducea pe la 1 miliard de lei vechi, dar așa îl facem cu câteva sute de milioane. Vrem să-l avem pentru festivități sau să-l închiriem celor care vor să facă nuntă aici”, a declarat Maria Dumitrașcu.
Se lucrează cu beneficiarii ajutorului social
Cele două investiții se realizează cu cei care primesc ajutor social și trebuie să presteze un anumit număr de ore de muncă în folosul comunității. În acest caz sunt strânși cu microbuzul beneficiarii legii 416 și duși acolo unde trebuie să lucreze. „Ei trebuie să facă un număr de ore de muncă în folosul comunității. Eu nu pot să-i urmăresc pe fiecare dacă muncesc sau nu. Așa că am decis ca 5-7 zile pe lună, să-i strângem pe toți cu microbuzul și să lucreze la câte o investiție. Am avut și câte 50 de oameni la muncă. Noi ne-am bucurat, pentru că oricum trebuia să-i plătim și ei să muncească și nu am mai făcut contract cu alte firme”, a mai precizat Maria Dumitrașcu.