Insula Corsica va deveni autonomă în Franța

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a vorbit în premieră despre autonomia insulei Corsica, un moment considerat istoric de însuşi şeful statutului. Macron este în vizită în Corsica unde de ani buni liderii naţionalişti cer mai multe drepturi pentru această insulă.

Liderul de la Élysée a mers chiar mai departe în faţa aleşilor corsicani şi a vorbit despre înscrierea insulei Corsica în Constituţia Franţei.

Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa, într-un discurs la Ajaccio, să introducă insula Corsica în Constituţie pentru a recunoaşte specificităţile insulei graţie unei autonomii "nici contra statului, nici fără stat".

"Sunt pentru ca specificităţile comunităţii insulare corsicane sa fie recunoscute în Constituţie într-un articol propriu, cel al unei comunităţi insulare, "lingvistică şi culturală", a declarat preşeditele Republicii în faţa Adunării Corsicii.

"Pentru a răspunde nevoii de recunoaştere, pentru a evita noi confruntări (...) să avem îndrăzneala să construim o autonomie a Corsicii în cadrul Republicii", a continuat el.

"Această autonomie trebuie să fie mijlocul pentru a construi împreună viitorul fără dezangajarea statului. Nu va fi o autonomie contra statului, nici fără stat, ci pentru Corsica şi în cadrul Republicii. Momentul cere şi de la unii şi de la ceilalţi spirit de răspundere şi de depăşire", a spus Macron.

Şeful statului şi-a exprimat dorinţa să fie încheiat un acord în următoarele şase luni între executiv şi adunarea teritorială pe un text constituţional.

"Doresc ca munca cu guvernul să poată duce la un text constituţional şi organic supus astfel aprobării voastre peste şase luni.

Pe baza acestuia vom putea începe procesul de revizuire a Constituţiei şi putem organiza consultarea în Corsica şi, la sfârşit, putem pregăti proiectul de lege organică care va pune în practică această nouă etapă", a precizat el. "Este o etapă istorică la care trebuie să lucrăm împreună", a mai subliniat Emmanuel Macron.

"Corsica îşi ţine răsuflarea", i-a spus chiar înainte preşedinta autonomistă a Adunării Corsicane, Marie-Antoinette Maupertuis. "Corsica trebuie sa rămână Corsica şi să devină teritoriul autonom ce trebuie să fie", a spus ea, subliniind în special un "sentiment imens de abandon" în rândul tinerilor din insulă.

"Statutul de autonomie pe care îl dorim se înscrie în cadrul Republicii franceze", a promis Gilles Simeoni, preşedintele autonomist al executivului Corsicii, menţionând "cinci mize", "istorică de recunoaştere", "de societate", "economică şi socială" şi "democratică cu refuzul oricarei logici de presiune sau de derivă mafiotă".

Cu acest discurs la Ajaccio, Emmanuel Macron încheia 18 luni de discuţii între guvern şi responsabili politici locali, discuţii începute după o explozie de violenţe insulare în 2022 după moartea miliantului independentist Yvan Colonna, agresat în închisoarea unde ispăşea o pedeapsă de închisoare pe viaţă pentru asasinarea, în 1998, a prefectului de Corsica, Claude Érignac.

"Decizia voastră de a iniţia acest proces a venit a doua zi după agresarea mortală a lui Yvan Colonna", petrecută "în condiţii neobişnuite şi cu o incredibilă violenţă care a dus Corsica în pragul unei inflamări generalizate", i-a amintit Gilles Simeoni şefului statului.

Galerie foto


Vizualizări: 1,070

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: