Instituţiile din Gorj, bombardate cu petiţii. Motivul: şantierul din Defileul Jiului!

Mai toate instituţiile de control din Gorj au fost sesizate de ecologişti şi sute de alţi petiţionari despre proiectul hidroenergetic pe Defileul Jiului. Ultimul control a fost efectuat chiar săptămâna aceasta, după ce la ITM au fost depuse aproape 600 de petiţii care reclamau că lucrările oprite de justiţie continuă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a efectuat marţi, 6 februarie, un control pe Defileul Jiului. Verificările au avut la bază sutele de petiţii depuse în ultimele două săptămâni, „un număr record” după cum afirmă reprezentanţii ITM Gorj. Prin aceste petiţii, autorităţile au fost înştiinţate că Hidroelectrica continuă lucrările pe Jiu şi că nu respectă decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care au fost anulate autorizaţiile de construcţie. Trei inspectori de muncă din cadrul Compartimentelor Control Relaţii de Muncă şi Securitate şi Sănătate în Muncă s-au deplasat în teren pentru a verifica aspectele reclamate, însă nu au găsit activitate pe şantier. „Am fost sesizaţi că se desfăşoară activitate acolo şi să luăm măsuri. Am făcut un control acolo, dar n-am găsit pe nimeni”, a explicat George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj.

Tot cam atâtea petiţii au fost depuse şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Este vorba de sesizări făcute de pe o platformă on-line. Nici inspectorii în construcţii nu au găsit activitate pe şantier.

Şi Primăria Bumbeşti Jiu a primit numeroase plângeri în ceea ce priveşte acest şantier. „Chiar luni am fost acolo, pentru că am fost şi eu bombardat cu petiţii, ca şi alte instituţii. Cred că au venit o mie şi ceva de petiţii pe mail, cum că acolo s-ar lucra, că nu se respectă hotărârile judecătoreşti. Nu, acolo nu se lucrează, din păcate”, a spus Bobaru. Edilul crede că investiţia ar trebui finalizată şi pusă în funcţiune, dar că ar trebui turbinată o cantitate de apă mai mică atunci când debitul Jiului nu este suficient, pentru ca mediul să nu fie afectat. Primarul din Bumbeşti Jiu susţine că unele lucrări de conservare trebuie făcute în regim de urgenţă, după care investiţie trebuie finalizată cu respectarea noii legislaţii.

Cei mai liniştiţi par să fie cei de la Garda de Mediu Gorj. După ce au răspuns la o sesizare adresată instituţiei la sfârşitul anului trecut, comisarii de mediu nu au mai primit alte plângeri. „Un ONG a făcut o sesizare în decembrie, am răspuns că nu este competenţa noastră să verificăm autorizaţia de construcţie, şi atât. Am primit-o după ce s-a dat verdictul că a fost anulată autorizaţia de construcţie”, a precizat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Vizualizări: 551

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: