Îngrijitoarele din şcoli, mesaj pentru Olguţa Vasilescu: E o mizerie!
Femeile de serviciu din învăţământ care nu lucrează cu normă întreagă au aflat zilele acestea că nu vor mai primi lefurile de luna trecută, iar în unele cazuri vor fi nevoite să vină cu bani de acasă pentru a achita contribuţiile sociale.
Daniela Zavelca, de la Roşia de Amaradia, este exemplul cel mai cunoscut din Gorj în aceste zile. Ea încă nu a aflat marţi câţi bani trebuie să aducă de acasă, dar ştie că de la şcoală va primi fix ZERO lei. „Numai pentru cei de la Parlament se fac legi. Lor le-a crescut de nu mai ştie nimeni cât ia, iar nouă ne cer să punem bani de acasă ca să ne lase să lucrăm legal. În ce ţară trăim? Nici când a tăiat Boc şi Băsescu, salariile nu au fost ca acum. Decât să muncesc gratis pentru stat, mai bine mă duc şi stau acasă, că din alocaţia copiilor sau din salariul soţului, eu nu o să aduc bani. Să vină doamna Olguţa să stea o zi aici, în locul meu, să facă curat şi tot ce fac eu şi apoi să aducă şi bani de acasă şi mai vorbim după aceea. E o mizerie!”, a spus femeia de serviciu, ea adresându-i astfel un mesaj direct ministrului muncii, Olguţa Vasilescu, cea care a anunţat că nici un bugetar nu va pierde la salariu.
„Cum să trăieşti din aşa ceva?”
O altă femeie de serviciu este Loredana Cotigă, din satul Seciuri, veniturile sale salariale urmând să se înjumătăţească din această lună. „Cam 5 milioane şi ceva primeam până acum, iar acum am înţeles că o să primesc undeva la 2 milioane, în lei vechi. Nici nu ştiu dacă să mai rămân sau nu în condiţiile astea pentru că eu trebuie să vin dimineaţa de la 5.00, să fac focul în patru clase, să car lemne, să fac curat, să aduc apă proaspătă, să spăl găleţi, lighene, wc-ul din fundul curţii şi câte şi mai câte. Programul mi se termină la 8.00 şi la 12.00 revin şi o iau de la capăt alte câteva ore. Oricum muncesc mai mult de 4 ore, dar am zis că măcar iau nişte bani, îi duc acasă. Acum ce mai iau? 2 milioane? Cum să trăieşti din aşa ceva?”, întreabă femeia.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Georgeta Popescu, vorbea marți despre o eroare în softul care calculează salariile din învățământ, eroarea constând în faptul că programul respectiv ține cont de salariul minim, nu de situațiile în care unii angajați au o jumătate sau chiar un sfert de normă din acel salariu. „Am convingerea că în zilele următoare, până se fac statele de plată, se va corecta acest lucru”, a spus Popescu, ISJ Gorj având în evidențele sale 161 de persoane remunerate cu o jumătate sau un sfert de normă.
Salariu sau ajutor social
Primarul Liviu Cotojman e uimit şi el de situaţia creată şi spune că o variantă de rezolvare a problemei ar fi reprezentată de mutarea femeilor de serviciu pe lista beneficiarilor de ajutor social. Nu e uşor însă deloc să faci o asemenea manevră pentru că legea ţine tot cu cei care nu muncesc, recunoaşte edilul. „Ca beneficiar de ajutor social ar primi tot cam cât le-ar rămâne acum, în jur de 2 milioane, nu mă refer la doamna care trebuie să vină cu bani de acasă. Doamna cu 2 milioane ar putea fi mutată la beneficiarii de ajutor social, dar nu ştiu dacă se încadrează în criterii pentru a putea beneficia de banii aceştia. Dânsa este căsătorită, soţul lucrează, deci are venituri şi automat nu mai intră în criterii. Cum o dai, cum n-o dai, legea încurajează nemunca”, afirmă edilul din Roşia de Amaradia.
Guvernul vine acum și promite o ordonanță menită să aducă o serie de corecții astfel încât să nu existe pe statele de plată salarii de zero lei.