Instalațiile CE Oltenia, pe butuci - raport
Un document oficial emis de Complexul Energetic Oltenia relevă că activitatea în sectorul energetic a fost semnificativ afectată în prima jumătate a anului 2023. Raportul arată că blocurile energetice și exacavatoarele au fost oprite mii de ore din diverse motive, cauzate în general de lipsa de investiții ori vechimea instalațiilor.
În perioada 1 ianuarie 2023 - 30 iunie 2023, CE Oltenia a înregistrat 25 de incidente tehnice, rezultând o întrerupere totală de 1.548 de ore la grupurile energetice. Principalele cauze ale acestor opriri au fost spargerile cazanelor cauzate de uzura tehnica a materialului, eroziunea provocată de gazele de ardere zgură și cenușă, precum și defectările la piese componente ale acestora.
Raportul menționează că pentru remedierea defecțiunilor, au fost efectuate ample lucrări la SE Rovinari și Ișalnița. La Rovinar, s-au realizat lucrări de reparare la cazanele blocurilor 3, 4 și 6, precum și înlocuirea evacuatorului de zgură la blocul 4. La Ișalnița s-au desfășurat lucrări de remediere la vana de ieșire a cazanului la blocul 7. Aceste intervenții au fost necesare pentru menținerea operaționalității și prevenirea deteriorărilor ulterioare.
În ceea ce privește costurile asociate întreținerii și reparațiilor, CE Oltenia a cheltuit 48,71 de milioane de lei în primul semestru al anului 2023. Pe zona de mineritu, lucrurile stau și mai rău. ”Numărul orelor de întreruperi accidentale mecanice și electrice în primele șase luni ale anului sunt de 7.516, reprezentând 14,75% din totalul întreruperilor accidentale.
Principalele cauze care au dus la apariția întreruperilor accidentale de natură mecanică în funcționare a utilajelor în cele șase luni ale lui 2023 au fost influențate de uzuri fizice acumulate în timp și defectare a unor echipamente împotmolirea, ruperea elementelor de șenilă și desperechere a șenilelor datorită condițiilor necorespunzătoare creată pentru vehiculare pe treptele de lucru, ceea ce conduce la suprasolicitarea mecanismului de marți, uzura fizică acumulată în timp la unele echipamente, uzura acumulată la covoarele de cauciuc, defectarea unor motoare de acționare, decuplări ale liniilor electrice, apariția unor defecte la cablurile electrice”, arată raportul.