Inculpaţii din dosarul „Fluerătoru” se înfundă reciproc
Vasile Creţan şi Florentin Pătru, inculpaţi în dosarul privind realizarea drumului Miculeşti – Ploştina, au scăpat vineri de arestul preventiv şi vor fi judecaţi în stare de libertate. Asta în timp ce alţi trei inculpaţi, Cristi Fluerătoru, Nicolae Giuran şi Sandu Benga sunt de peste o lună în arest preventiv. Avocata lui Pătru a lansat un atac dur cu privire la cei aflaţi în arest, sugerând că aceştia sunt singurii vinovaţi. Nu este prima dată când inculpaţii dau vina unii pe alţii. Giuran şi Benga au fost interceptaţi în arest, când se puneau de acord să arunce întreaga vină pe Fluerătoru.
„Vinovaţii sunt acolo unde trebuie, la momentul acesta. Cei care au semnat facturile, care au ridicat banii, care au profitat de lucrările care s-au făcut sau de neefectuarea lucrărilor, în nici un caz clientul meu”, a declarat la TV Sud avocata lui Florentin Pătru, unul dintre inculpaţii din dosar. Acesta din urmă a spus doar că nu se poate pronunţa.
Tribunalul Gorj a luat în discuţie vineri cererea procurorului privind arestarea preventivă a lui Vasile Creţan şi Florentin Pătru, dar instanţa a decis judecarea în stare de libertate a celor doi. Avocata lui Pătru a spus despre clientul ei că este nevinovat: „Nu sunt probe care să dovedească vinovăţia lui, a fost schimbat din funcţia de şef de birou înainte de a începe lucrările. Ca şi şef de birou oricum nu putea să hotărască începerea lucrărilor, iar faptul că a semnat un proces verbal de recepţie fiind într-o comisie nu spune absolut nimic, pentru că au fost întocmite mai multe procese verbale de recepţie”.
Vasile Creţan a avut trei apărători. Avocatul Florin Homescu a spus presei că: „Opinia clientului meu este că este nevinovat în cauză şi nici măsură preventivă nu s-ar impune împotriva dumnealui”.
Aceasta a fost şi opinia instanţei, care a decis doar să le interzică celor doi să părăsească localitatea de domiciliu Motru timp de 30 de zile, cu excepţia deplasărilor în interes de serviciu.
Drum plătit de două ori
SNLO s-a angajat încă din 2005 să reabiliteze drumul comunal Miculeşti – Ploştina, după ce distrusese un drum judeţean care asigura accesul spre Motru. În 2006, lucrarea în valoare de circa 3,5 milioane de lei a fost atribuită unei firme din Cluj, care a subcontractat o parte din lucrări firmei lui Cristi Fluerătoru, cunoscut lider sindical din zona Motru. Potrivit rechizitoriului, lucrările s-au făcut în decembrie 2006, în condiţii de temperaturi scăzute şi ninsori, fără autorizaţia de construcţie şi fără ordin de începere a lucrărilor sau proces verbal de presare a amplasamentului către constructor. Practic, s-a turnat rapid asfalt, fără a se face lucrările de infrastructură, şi a fost trimisă comisia de recepţie, la dispoziţia lui Vasile Creţan.
S-a făcut o recepţie parţială, iar constructorul a încasat 90% din valoarea contractului. Drumul s-a degradat rapid, iar în 2008, deşi era în garanţie, firma a beneficiat un contract de lucrări suplimentare de 299.336 lei. Lucrările de consolidare, spun martorii, nu au fost efectuate, dar au fost recepţionate în baza unor acte false şi plătite. Lucrarea a fost verificată în toţi aceşti ani de mai multe organe de anchetă, s-au făcut expertize care se bat cap în cap. În final, experţii au fost trimişi să constate dacă sub stratul de asfalt există piatră spartă, cum prevede proiectul. Lipsa acesteia a fost dovada mai multor ilegalităţi, prejudiciul fiind estimat la circa un milion de lei.
Lucrările la drum, făcute cu balast de la Pătru
Din punctul de vedere al procurorului de caz, Laurenţiu Grecu, Florentin Pătru nu este chiar atât de nevinovat în cauză. Astfel, în rechizitoriu se arată că Pătru Florentin a avut interes pentru ca firma lui Fluerătoru să încaseze cât mai repede sumele de bani, pentru că balastul şi nisipul au fost achiziţionate de la firme pe care Pătru le deţinea prin interpuşi. „Lăsând la o parte aspectul incompatibilităţii, cercetările au scos la iveală că învinuitul Pătru Florentin s-a aflat la faţa locului atunci când au fost demarate lucrările, fapt recunoscut şi de către acesta”, se arată în rechizitoriu. Acelaşi Florentin Pătru „avea obligaţia să obţină autorizaţia de construcţie a obiectivului modernizarea drumului Ploştina - Ştiucani E.M.C. Motru, însă autorizaţia a fost obţinută anul următor după terminarea lucrărilor”, mai scrie în rechizitoriu. Cu alte cuvinte, atunci când a fost în comisia de recepţie, Pătru ar fi trebuit să ştie că nu există autorizaţia de construcţie, pe care chiar el ar fi trebuit să o obţină.
Acuzaţia pentru care Pătru va fi judecat în stare de libertate este că „în calitate de şef birou investiţii, şi-a încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu şi a semnat cele două procese-verbale de recepţie a lucrărilor, în condiţiile în care avea cunoştinţă că lucrările de infrastructură nu fuseseră executate”.
Vasile Creţan a ajuns parte în dosar pentru că, în calitate de director al EMC Motru, „şi-a încălcat cu ştiinţă atribuţiile de serviciu, dispunând recepţionarea unor lucrări ce fuseseră demarate cu încălcarea legii, având ca urmare recepţionarea unor lucrări care în realitate nu au fost executate si cunoscând acest lucru”.
Giuran şi Benga îşi vor pierde azi serviciul
Pentru Nicolae Giuran şi Sandu Benga, veştile rele continuă. După ce au fost arestaţi şi li s-a pus sechestru pe averi, cei doi riscă să rămână şi fără serviciu. Cei doi lucrează în minerit, fiind angajaţii Complexului Energetic Oltenia. Directorul de resurse umane Ion Răuţ a spus că, potrivit Codului Muncii, contractele de muncă ale acestora pot fi încetate după a 31 zi de arest preventiv. Cei doi sunt arestaţi din seara de 17 iulie.
PRECEDENT
Nu doar avocata lui Pătru a încercat să dea vina pe ceilalţi inculpaţi. Procurorii au interceptări din camera de arest în care Sandu Benga îi spunea lui Nicolae Giuran că „trebuie să declarăm tot ce ştim, cu presiunile asupra noastră” şi încerca să îl convingă pe Giuran împotriva lui Fluerătoru, afirmând că „el îşi face jocurile, iar noi…”.