Condescu a plecat fără cătuşe după două ore de audieri

Îl reţine? Nu-l reţine? Acestea erau întrebările ieri dimineaţă, când preşedintele de la Pandurii, Marin Condescu, a fost audiat timp de peste două ore la sediul IPJ Gorj. Vor urma însă alte audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, care a şi confirmat ieri pentru Pandurul faptul că urmărirea penală a lui Marin Condescu, Daniel Burlan şi Daniel Olaru a fost începută pe 23 iulie 2013.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, urmărirea penală a celor trei a început pentru că, din cercetări, a rezultat că cesiunea de creanţe a fost realizată în urma unui contract falsificat. Este vorba de contractul prin care, în 2011,firma care distribuia tichetele de masă în SNLO a cesionat o creanţă de 1,6 milioane de lei pe care o avea asupra Societăţii Lignitului clubului de fotbal Pandurii. Pe de altă parte, Marin Condescu a pus la dispoziţia presei mai multe documente încheiate între Pandurii şi firma Edenred, care confirmă autenticitatea contractului. „Practic, Edenred ne-a acordat nouă acest ajutor, iar noi trebuia să le dăm înapoi banii când aveam bugetul. Nu am reuşit să respectăm termenele de rambursare şi de-a lungul timpului am încheiat mai multe acorduri de eşalonare a sumei pe care am primit-o în baza contractului de cesiune. Cei de la Edenred nu spun că este un contract fals, pentru că l-au recunoscut inclusiv pe 26 iulie 2013, când între ei şi Pandurii a fost semnat un acord prin care se recunoaşte faptul că datoria a fost stinsă. Înţeleg că acolo, la firma Edenred, nu se mai ştie exact cine a semnat din partea lor contractul de cesiune, pentru că s-au tot schimbat de-a lungul timpului, dar nu se pune problema să fie fals”, a explicat Condescu duminică, într-o conferinţă de presă.

Parchetul: Contractul a fost falsificat

Explicaţiile au continuat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, unde Marin Condescu a fost audiat timp de mai bine de două ore.După discuţiile cu anchetatorii, Marin Condescu a menţionat că speră să fie dispusă neînceperea urmării penale. Dar, potrivit Parchetului, urmărirea penală a început încă din 23 iulie. „În fapt, s-a reţinut că Burlan Daniel şi Olaru Daniel, în calitate de director general şi director economic în cadrul SNLO, au efectuat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, o plată către Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, în baza unui contract de cesiune încheiat între clubul sportiv şi SC Edenred SRL Bucureşti, cercetările stabilind că acesta a fost falsificat”, se arată în răspunsul parchetului, la solicitarea ziarului Pandurul. În acelaşi document se menţionează că rezoluţia de începere a urmăririi penale a fost dată în data de 23 iulie 2013 şi că Burlan şi Olaru sunt acuzaţi de abuz în serviciu în formă calificată, iar Condescu de complicitate la acest abuz şi uz de fals. Apare întrebarea cine a făcut falsul, Condescu fiind acuzat doar că a uzat de documentul fals.

up_condescu_burlan

Marin Condescu spune că este un contract perfect legal şi că în iulie 2013 Pandurii şi-a achitat toate datoriile la Edenred. „A fost un contract de cesiune între Edenred şi Pandurii Târgu Jiu. Noi am făcut un contract de cesiune, nu numai cu ei, ci şi cu băncile. Când situaţia e grea şi nu se aprobă bugetul de venituri şi cheltuieli al companiilor, atunci noi apelăm la aceste credite pe care ne angajăm să le înapoiem într-o perioadă de timp. Nu reuşim întotdeauna la termen, dar asta e o chestiune civilă, nu penală“, a declarat Condescu.

Condescu, întrebat şi de transferul de jucători

Dar, subiectul nu este închis. Marin Condescu a dat ieri declaraţii la poliţie pe acest subiect, dar şi pe altele. Liderul spune că a vorbit cu oamenii legii „despre evacuarea sediului de la Debarcader, contractul cu Edenred, transferul de jucători... mai multe lucruri“. Condescu a spus că, după prezentarea documentelor privind cesiunea, se aşteaptă ca soluţia în acest dosar să fie neînceperea urmării penale. „Au fost prezentate toate documentele prin care am arătat că a fost cesiune, pe care am achitat-o între timp, nu când trebuia, pentru că nu am avut bani, dar s-au finalizat lucrurile bine. Mă aştept la neînceperea urmării penale“, a declarat Condescu. Acesta afirmă că nici fostul director SNLO nu are vină, iar în acest contract nu sunt nereguli. „Alţii au crezut că e ceva în neregulă. Domnul Burlan nu are nicio legătură. Nici dânsul nu e vinovat cu absolut nimic. Totul s-a desfăşurat legal, din păcate pentru unii. (..) Nu este nicio acuzaţie, acum se cercetează ce am declarat astăzi şi dânşii vor decide“, a mai spus preşedintele Clubului Pandurii.

Şi, dacă tot l-au prins, poliţiştii l-au mai întrebat şi despre alte subiecte relatate pe larg în presă, cum ar fi povestea sediului de la Debarcader. „Am fost reclamaţi că nu vrem să evacuăm. Păi dacă este o hotărâre definitivă şi irevocabilă împotriva acţiunii CEO, ce trebuie mai mult?“, a spus Condescu. „Mie îmi pare rău pentru cei care dau verdicte pentru că, tot aruncându-se aşa, la un moment dat va vedea lumea exact ce urmăresc”, a încheiat Condescu.

REACŢIE

Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a declarat ieri la RTV Gorj că nu are nicio legătură cu dosarul penal în care a fost audiat Marin Condescu. „Nu am stat niciodată în spate să distrug un om, eu sunt pentru a construi. Sunt situaţii în care îmi spune că sunt un om deosebit şi alte situaţii, când nu-i convine ce se întâmplă şi spune că eu le aranjez. Marin Condescu nu are de ce să se teamă de mine”, a spus Călinoiu, precizând că suspiciunile au apărut ca urmare a faptului că a luat de multe ori poziţie după ce sindicatele cereau mai multe drepturi pentru ele, decât pentru angajaţi.

„Cred că undeva s-a înţeles că cei de la Edenred nu ştiu cine a semnat contractul. Bineînţeles că au semnat cu noi acordul pe care vi l-am pus la dispoziţie”.

Marin Condescu, preşedinte Pandurii

22- iulie este ziua în care Pandurii a plătit către Edenred ultima rată de 353.933 RON din contractul de cesiune.

Vizualizări: 259

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: