INCREDIBIL! Ciocea cere de la PSD, în instanță, leafa de deputat pentru 4 ani!
Premieră în politica gorjeană și nu numai, după ce primarul din Bustuchin, Ion Ciocea, a decis să meargă la judecată cu partidul în care a fost vicepreședinte mai bine de un deceniu. Edilul cere instanței să clarifice dacă el mai este sau nu membru de partid și, de asemenea, să oblige PSD Gorj să îi plătească leafa pe care ar fi încasat-o ca parlamentar dacă ar fi fost ales deputat, el fiind susținut inițial de organizația județeană pentru poziția a doua la Camera Deputaților.
Conducerea centrală a decis în ultimul moment ca pe locul doi să fie promovat Mihai Weber, actualul președinte al comisiei parlamentare de control al Serviciului de Informații Externe. Ion Ciocea a candidat apoi ca independent, a scos un scor bun, dar nu a ajuns parlamentar și, teoretic, a considerat că se poate întoarce în partid. Conflictul său cu organizația pornește de la faptul că atunci când a dorit să își plătească cotizația de membru i-au fost refuzați banii. Lucrurile au evoluat apoi până la plângerea depusă în instanță în ultima zi a lunii mai, primarul având un avocat care se ocupă de aceste demersuri în justiție. „Am vreo cinci puncte în cererea pe care am trimis-o la partid și Florin Cârciumaru mi-a răspuns șmecherește, fără să îmi dea un răspuns clar. Am precizat acolo că am solicitat la 20 aprilie 2017 să mi se comunice care este calitatea mea în cadrul Partidului Social Democrat, deoarece casiera partidului a refuzat să îmi încaseze cotizația lunară de membru de partid. Mi s-a răspuns că Statutul PSD a fost modificat printr-o hotărâre din 16 decembrie 2016, rămasă definitivă. Eu am candidat pe 11 decembrie, deci înainte de 16. Nu mi se poate aplica retroactiv o decizie a lor. Acolo spune că înscrierea într-un partid sa candidatura ca independent duce la demisia de drept din PSD. O să atac modificarea de Statut la Curtea Constituțională pentru că legea este cea care stabilește în ce condiții îți pierzi calitatea de membru de partid. Mă doare că am muncit atât într-un partid și vin unii despre care prefer să nu spun nimic și… te bagă în spital pentru că mie asta mi s-a întâmplat după decizia lor”, declară Ion Ciocea.
Daune de 10.000 de lei/lună
Acțiunea în instanță pe care a depus-o edilul de la Bustuchin vizează și sume de bani pe care acesta le pretinde de la PSD Gorj pentru a-i fi plătite. Sumele nu sunt deloc mici pentru că Ciocea a invocat plata lunară a unui salariu de circa 10.000 de lei pe care îl câștigă un deputat. El vrea banii pe tot mandatul de 4 ani și speră ca prin acest proces să convingă și alte partide să fie „serioase” atunci când își stabilesc listele cu candidați, nu să le modifice după bunul lor plac. „Le cer prejudiciu, cum să nu. E simplu, nu cer toate sumele pe care le încasează un parlamentar, mă limitez doar la venituri de circa 10.000 de lei pe lună. E un mandat de 4 ani, calculele sunt simple. Să plătească ei acești bani și să se învețe minte să mai modifice altă dată listele după bunul lor plac”, declară Ion Ciocea, acțiunea sa în instanță fiind una fără precedent.
Fără precedent este și numărul martorilor pe care Ciocea vrea să îi cheme în instanță la acest proces. „Toți cei 104 membri din CEx vreau să fie audiați cu privire la deciziile luate. Am întrebat vreo 5-6 dintre ei și mi-au confirmat că nu există o altă listă decât cea în care eu sunt pe poziția a doua”, spune fostul vicepreședinte al PSD Gorj.
„I-am răspuns deja. Că nu-i convine, e altceva”
Purtătorul de cuvânt al filialei, Anca Bordușanu, a confirmat că organizația a primit din partea instanței de judecată documente prin care este informată cu acțiunea intentată de Ion Ciocea. PSD Gorj are însă convingerea că răspunsul pe care i l-a oferit deja fostului său vicepreședinte, precum și deciziile luate sunt legale și statutare și, ca urmare, procesul nu reprezintă o problemă pentru organizație. „Considerăm că i-am oferit foarte clar răspunsurile solicitate. Că nu i-a convenit răspunsul, e cu totul altceva, are dreptul să fie nemulțumit. Există un articol în Statut pe care trebuie să îl înțeleagă și în baza căruia nu mai este membru”, afirmă Bordușanu.