Condescu și Temelescu, condamnați cu suspendare! Foştii şefi de la Pandurii, nemulţumiţi de sentinţă

 „Nimic din ceea ce s-a întâmplat la Pandurii nu este de natură penală”, a declarat, ani în șir, Marin Condescu, dar, cu toate acestea, judecătorii par să fi găsit suficiente dovezi în dosarul penal deschis pe numele acestuia pentru a-l condamna, pedeapsa nefiind nici cu executare și nici definitivă.

Două dintre acuzațiile grave care îi erau aduse lui Condescu, cele de delapidare și spălare de bani, nu au fost probate de anchetatori și pentru ele instanța de la Olt a dispus achitarea inculpatului. Acestea vizau credite pe care le făcuse pentru a ajuta clubul în momentele financiare dificile, anchetatorii gorjeni susținând la vremea respectivă că banii ajunseseră, de fapt, în buzunarul fostului președinte al clubului, ceea ce s-a dovedit a fi neadevărat.

Condamnat pentru înşelăciune şi fals

Condescu are însă probleme din cauza celor trei contracte de cesiune de creanțe cu furnizorul de tichete de masă Edenred România SRL, pe care le-ar fi falsificat pentru a putea, de asemenea, ajuta clubul în momente financiare dificile. Cei de la firma menționată s-au plâns inițial de neplata banilor pe care îi așteptau pentru tichetele furnizate la fostul SNLO, pe parcursul judecării dosarului constatând că banii le-au fost virați și nu mai sunt probleme. Pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, fostul președinte s-a ales cu două pedepse, care au fost contopite într-una singură. „Condamnă inculpatul CONDESCU MARIN, la 2 şi 6 luni închisoare pedeapsă principală şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales in autorităţile publice sau in orice alte funcții publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. (…) Condamnă acelaşi inculpat la 1 an şi 6 luni închisoare. (…) Contopește aceste pedepse şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de 6 luni închisoare (1/3 din cealaltă pedeapsă), în total 3 ani închisoare, pedeapsă principală şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales in autorităţile publice sau în orice alte funcții publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte termen de supraveghere de 4 ani”, a decis Tribunalul Olt.

Puşi la muncă neremunerată

Pe parcursul celor 4 ani de supraveghere, Condescu are obligația de a presta 60 de zile de muncă în folosul comunității la una din două școli generale din Târgu Jiu, indicate de instanța de la Slatina. De asemenea, el trebuie să fie permanent la dispoziția autorităților judiciare, fiind obligat să anunțe orice schimbare de domiciliu sau deplasare care depășește 5 zile.

În 11 noiembrie 2013, fostul președinte a fost reținut împreună cu adjunctul său, Viorel Temelescu, pentru 24 de ore, ulterior amândoi fiind plasați sub control judiciar până în toamna anului trecut. Temelescu a primit și el o condamnare de 2 ani și 4 luni, executarea fiind înlocuită și suspendată pentru un termen de trei ani, timp în care, de asemenea, trebuie să fie la dispoziția autorităților judiciare, dar și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității la o școală din municipiul Târgu Jiu.

Vor contesta sentinţa

Important este că niciunul dintre inculpați nu are de plătit eventuale despăgubiri, deși acestea fuseseră cerute atât de CEO, cât și de Pandurii. „Respinge acţiunile civile promovate de părţile civile SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA SA şi partea civilă CLUBUL SPORTIV „PANDURII LIGNITUL” TG. JIU, ca neîntemeiate. În baza art. 397 C.p.p. desființează următoarele înscrisuri: contract de cesiune nr. 71 din data de 23.03.2011, contract de cesiune nr.102 din data de 06.04.2011 şi contract de cesiune 2631 din data de 29.09.2011. În baza art. 274 alin. 1 C.p.p. obligă inculpaţii Condescu Marin şi Temelescu Viorel la plata a câte 5000 lei cheltuieli judiciare statului (din care câte 1000 lei avansaţi la urmărirea penală). Cu apel în 10 zile de la comunicarea minutei”, a hotărât Tribunalul Olt.

Și Marin Condescu, dar și Viorel Temelescu vor contesta decizia instanței, fostul președinte de la Pandurii fiind convins că la Curtea de Apel Craiova va reuși să își dovedească nevinovăția. „Nu sunt probleme de natură penală, poate fi cel mult o dispută comercială, deși e clar că Edenred nu are nicio problemă, și-a primit banii, totul e în regulă. Nu trebuie uitat însă că a fost o reținere de 24 de ore și vreo 3 ani de control judiciar și acestea nu puteau fi șterse cu buretele. Important este că s-a dovedit că nu am luat bani de la club, nu există delapidare sau spălare de bani, așa cum au tot susținut unii. Mergem la Curtea de Apel și ne dovedim nevinovăția și pentru celelalte acuzații”, afirmă Condescu.

Mutarea procesului la Curtea de Apel Craiova face ca o decizie definitivă să fie pronunțată peste vreun an de zile, cel mai devreme, suficient cât Pandurii să termine un campionat în Liga a II-a și să revină în prima Ligă după retrogradarea de acum câteva zile.

Galerie foto


Vizualizări: 1,798

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: