Închisoare cu executare pentru un fost director APIA Gorj

Delia Mercioiu, fost director al APIA Gorj, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru subvenţiile acordate ilegal tatălui său. Condamnarea nu este definitivă. În acelaşi dosar a fost condamnat şi tatăl ei, care a folosit o adeverinţă falsă pentru a obţine subvenţia, dar şi Otilia Arjocu, funcţionara APIA care a semnat documentele la cererea lui Mercioiu. Haralambie Stoicănel şi Ion Băloi, foşti primar şi viceprimar la Padeş, au primit la rândul loc condamnări cu executare.

Fosta directoare Delia Petrescu, mult mai cunoscută ca Mercioiu după numele de căsătorie pe care îl avea în perioada în care a condus APIA Gorj din partea PDL, a negat permanent că ar avea vreo implicare în dosarul tatălui său, deși ea și-a sunat subordonații de la Motru și le-a spus doar ”să aibă grijă” și de părintele său, om în vârstă, atunci când va veni cu un dosar pentru subvenții pe care urma să le primească de la APIA. Vorbele bune puse în favoarea tatălui și aprobarea dosarului acestuia pentru plată, întocmit cu acte false, o costă pe Delia Mercioiu patru ani de libertate, pedeapsa fiind cu executare, la fel ca și la restul inculpaților.

Judecătorul Gheorghe Constantinescu i-a interzis pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei să mai ocupe vreo funcție publică, într-un post de conducere. Tatăl acesteia, Mihai Petrescu, om în vârstă și cu probleme de sănătate, a primit și el o condamnare de 2 ani și jumătate, după ce a depus o adeverință falsă la dosarul înaintat spre plată la APIA Gorj și aprobat fără mustrări de conștiință de fiica sa. Ajutoarele ilegale primite de acesta se ridică la vreo 70.000 de lei, o sumă suficientă la nivelul lui 2011, an de criză, în care salariile bugetarilor erau tăiate, iar pensionarii nu o duceau nici ei prea bine, ca și acum, de altfel.

Arjocu, prima condamnare

Dosarul acesta a avut-o ca inculpată și pe Otilia Arjocu, funcționara de la Motru a APIA Gorj care a primit telefonul de la Mercioiu și s-a ocupat direct de dosarul tatălui acestuia, ea mai fiind judecată acum pentru că tot cu o adeverință falsă, cam în aceeași perioadă, i-a făcut dosar pentru subvenții unui cumnat de-al său. În cazul său judecătorul Constantinescu a decis cea mai mare pedeapsă, cea de 4 ani și 4 luni, după executarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani fiindu-i interzis să ocupe o funcție de consilier. Nici nu ar mai putea să lucreze la APIA vreodată pentru că anul trecut tocmai și-a pierdut locul de muncă după ce Agenția Națională de Integritate a găsit-o incompatibilă pe motiv că a fost și patroană pe când lucra la stat.

De altfel, nici ca patroană nu i-a fost însă ușor să lucreze legal pentru că Arjocu mai are pe rolul instanței un dosar penal, fiind judecată pentru că a luat și acolo subvenții ilegale pentru locuri de muncă înființate doar pe hârtie. În dosarul respectiv a făcut presiuni asupra unor martore să spună minciuni la instanță și așa s-a ales nu doar cu un al patrulea dosar penal, ci și cu un mandat de arestare preventivă, unul care ar putea să o țină după gratii pentru toată perioada sărbătorilor de iarnă, dacă va fi prelungit în contextul acestei condamnări penale.

Penalii de la Padeș

Primăria Padeș este reprezentată și ea la vârf în acest dosar, doi responsabili ai săi urmând să intre după gratii dacă lucrurile decurg în continuare la fel. Fostul primar Haralambie Stoicănel, devenit referent agricol după ce nu a mai putut să reprezinte PDL în fruntea comunei, pe fondul problemelor cu alcoolul pe care le avea, dar și a unor necazuri din familie, a părut dezinteresat de consecințele faptelor sale și a eliberat adeverința ce atesta în fals o suprafață de teren pentru Mihai Petrescu, el fiind condamnat acum la 2 ani și 8 luni de închisoare. Recent bărbatul a mai primit o condamnare de 2 ani și 8 luni într-un alt dosar în care procurorii anticorupție l-au acuzat că a falsificat, de asemenea, o astfel de adeverință, Stoicănel recunoscându-și faptele și încheind cu anchetatorii un acord de recunoaștere a vinovăției.

În dosarul de acum a fost judecat și fostul viceprimar Ion Băloi, persoană care a semnat adeverința falsă în locul primarului Viorel Nicolescu și care acum a primit 2 ani și 10 luni de pușcărie. Instanța a decis și ca după executarea pedepsei inculpatul să nu poată fi viceprimar pe o perioadă de 2 ani. Condamnarea sa vine în contextul în care și ultimul primar ales de la Padeș, Mihăiță Gabriel Troacă, are propriile probleme penale, fiind arestat preventiv pentru evaziune fiscală, comuna fiind cam a nimănui în ultimele luni, asta în condițiile în care anchetele cu „penalii de la Padeș” sunt departe de a se fi încheiat.

Despăgubiri, sechestre, fapte

Instanța a decis ca banii încasați ilegal în 2011 de familia fostei șefe a APIA Gorj să se întoarcă la buget, după rămânerea definitivă a sentinței fiind de așteptat ca inculpații să fie executați silit dacă nu vor plăti de bună voie, pe averea lor fiind pus sechestru asiguratoriu. „Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) şi obligă inculpaţii în solidar la suma de 69.167 lei plus dobânzi şi penalităţi până la plata achitării efective a debitului”, a stabilit instanța, care a dispus și menținerea sechestrului asiguratoriu pe averile inculpaților în limita recuperării datoriei respective.  Dosarul care a dus la condamnarea celor cinci a fost instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, la fel ca și altele care au vizat ilegalitățile cu subvenții APIA comise la Padeș, comuna cu câteva mii de locuitori având o suprafață de vreo 38.000 de hectare, dublu ca Bucureștiul, fiind suficient spațiu pentru „manevre” cu terenurile și subvențiile de la stat.

„În cursul lunii mai 2011, inculpata Petrescu Delia (fostă Mercioiu), director executiv la APIA - Gorj, deşi cunoştea că tatăl său Petrescu Mihail nu deţine suprafeţe de teren, a determinat-o pe inculpata Arjocu Otilia, consilier la Centrul Local Motru din cadrul APIA Gorj, să se ocupe de obţinerea şi întocmirea documentelor necesare astfel încât tatăl directoarei să obţină finanţare în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă aferente campaniei 2011. Ca urmare, inculpata Arjocu Otilia a solicitat de la Primăria comunei Padeş eliberarea unei adeverinţe pe numele lui Petrescu Mihail care să ateste calitatea de proprietar pentru o suprafaţă de 42 hectare, completând şi semnând cererea şi respectiv declaraţia de suprafaţă pe anul 2011, în care a consemnat date nereale privind suprafaţa de teren, blocul fizic şi parcela. Pe baza acestor documente, inculpatul Petrescu Mihail a obţinut, fără drept, de la APIA, sprijin în cadrul schemei de plată unice pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi pentru agromediu în valoare totală de 69.167 lei (din care suma de 59.721 lei fonduri europene şi suma de 9.446 lei plătită din bugetul naţional)”, a precizat DNA.

Vizualizări: 851

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: