Caragea, anchetat de IGPR! A compromis un flagrant?
Şeful Poliţiei Gorj, Viorel Caragea, este din nou anchetat, de data aceasta de şefii Inspectoratului General al Poliţiei Române. Foşti subalterni ai acestuia au fost chemaţi să dea declaraţii. Daniel Crăciun, Ion Voinescu, Ion Frăţilescu, Nicu Tănase şi Mihai Birău au vorbit vineri despre comportamentul fostului lor şef, cu cei din echipa trimisă de IGPR. Un subiect abordat a fost referitor la modul în care un procuror a dat neînceperea urmăririi penale, după ce a constatat că Viorel Caragea a divulgat informaţii unui suspect, care a scăpat astfel de un flagrant. Fapta a avut loc în 2010, în anul următor Caragea a fost interceptat, dar în decembrie 2013 dosarul s-a încheiat, ca de fiecare dată, cu NUP.
Daniel Crăciun a confirmat că a fost chemat şi a fost întrebat despre comportamentul lui Caragea faţă de angajaţi. Crăciun a declarat că le-a spus poliţiştilor de la IGPR despre „comportamentul animalic“ al lui Caragea. Totuşi, Crăciun este sceptic cu privire la faptul că ar putea fi o anchetă serioasă, dat fiind că împotriva lui Caragea au fost depuse zeci de memorii argumentate, susţine acesta, cazul a ajuns şi în Senat şi totuşi nu s-a întâmplat nimic. „Politicul i-a ţinut partea, poate acum politicul nu-i mai ţine partea“, a concluzionat Crăciun.
Și fostul șef de la municipiu Ion Voinescu a fost chemat la declarații: ”Se fac niște verificări. Nu am făcut declarații împotriva dânsului, am făcut declarații conform cu realitatea. Aștept rezultatul”, a declarat Ion Voinescu. De la această nouă anchetă nu așteaptă nimic cei care în ultimii ani au depus diverse memorii, mărturii și probe vizând abuzurile făptuite de Viorel Caragea. Motivele pentru care aceștia nu mai cred într-o anchetă serioasă este și rezoluția dată în decembrie 2013 de procurorul DNA, George Nica. Procurorul notează fapte incredibile pe care le-ar fi făcut Caragea și alți membri ai familiei sale. Ancheta începe în forță și pe măsură ce trece timpul dispar probele.
Caragea, acuzat că a divulgat informații secrete
De reținut din rezoluția procurorului Nica este faptul că în 2011 a fost demarată, din oficiu, anchetarea lui Viorel Caragea. El a fost interceptat când l-a avertizat pe Constantin Luță că i s-a pus la cale un flagrant și l-a sfătuit să nu se ducă a doua zi la București. “Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor de corupție s-au sesizat din oficiu la data de 9 mai 2011, cu privire la faptul că în data de 12 decembrie 2010 numitul Caragea Viorel Salvador, în calitate de ofițer de poliție cu grad profesional de comisar șef având funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Gorj, a furnizat informații ce nu erau destinate publicității, numitului Luță Constantin, cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București. Informațiile divulgate ar fi constat în avertizarea numitului Luță Constantin cu privire la acțiunea de prindere în flagrant ce urma a fi organizată în data de 13 decembrie 2010 de către Serviciul de Investigații Criminale Sector 4. Urmare a acțiunilor numitului Caragea Viorel Salvador, Luță Constantin nu s-a mai prezentat la data menționată în locul în care ar fi urmat să se întâlnească cu persoana la care pretinsese anumite sume de bani”, se arată în rezoluția DNA din 14 decembrie 2013.
Drept urmare, pe 7 iunie 2011 Curtea de Apel București a dispus autorizarea interceptării convorbirilor purtate de Caragea. “Ulterior, pe baza convorbirilor telefonice purtate s-a reținut de către organul de urmărire penală că există date și indicii potrivit cărora numitul Caragea Viorel Salvador desfășoară prin intermediul tatălui său Caragea Matei activități comerciale, folosindu-se de funcția deținută pentru a-i determina pe agenții economici din Gorj să încheie contracte cu firmele deținute de membrii familiei sale ori să beneficieze de anumite avantaje din partea acestora, oferind la schimb protecție în fața organelor de control ale statului”, se arată în document.
În data de 5 iulie 2011, președintele Curții de Apel București a decis prelungirea cu 30 de zile a autorizației de interceptare a lui Caragea. Însă, potrivit rezoluției, nu a mai fost nevoie de o altă prelungire deoarece indiciile reținute de anchetatori în urma primelor interceptări nu au fost confirmate prin probe.
Uite infracțiunea, a dispărut infracțiunea
Dosarul a fost trimis la Biroul Județean Anticorupție Gorj, cel care a fost desființat ulterior, pentru continuarea anchetei. În fapt, acesta a fost sfârșitul anchetei. Anchetatorii au cerut, potrivit rezoluției, listingurile cu SMS-urile trimise de Caragea și fiul său Ionuț, pe o perioadă de 6 luni. La dosar au fost depuse de către cei de la DNA Târgu Jiu procese verbale cu listingurile convorbirilor din perioada 29 mai 2011- 21 noiembrie 2011. Probele subţiri ale DNA Târgu Jiu nu au condus la urmărirea penală a lui Viorel Caragea. “Din analiza actelor premergătoare efectuate în cauză nu au rezultat probe care să susțină presupunerea rezonabilă că făptuitorul Caragea Viorel Salvador ar fi săvârșit infracțiunile care au făcut obiectul cercetărilor”.
„Actele premergătoarea efectuate în cauză nu au confirmat nici existența infracțiunii pentru care au fost demarate cercetări din oficiu. (...) Nu s-a putut stabili dacă numitul Caragea Viorel Salvador ar fi folosit direct sau indirect informații ce nu sunt destinate publicității sau ar fi permis accesul unor persoane neautorizate în aceste informații, în sensul avertizării numitului Luță Constantin cu privire la acțiunea de prindere în flagrant”, arată procurorul.
Denunțurile au fost simple cuvinte
Tot în rezoluție se spune că în denunțurile făcute de oameni de afaceri din Gorj nu este descrisă suficient infracțiunea de abuz în serviciu. În plus, mai notează procurorul George Nica, cel care semnează rezoluția, dispunerea unor controale era parte din atribuțiile lui Caragea de șef la IPJ Gorj. Au depus denunțuri Carmen Alioani - administrator Sintalex Impex SRL, care spunea că Viorel Caragea protejează firma Dacorex SRL, Ileana Văduva, care a spus că șeful IPJ Gorj o șicanează pentru că nu vrea să aibă grijă de oile deținute de fiul său, Gheorghe Șchiopu care a reclamat controale abuzive ordonate de Caragea. Tot Şchiopu a spus că în 2004 i-a dat mită pentru a-i permite să transporte materiale peste limita admisă de lege. Denunț a depus și administratorul Edvaur SRL, Pavel Nicovală, care spune că a avut contracte cu firma administrată de tatăl lui Caragea, Etalon SRL, pentru a fi protejat de șeful IPJ. În 2013 firma Etalon a fost radiată. Ion Savu, ofițer la Ordine Publică, și Alexandru Lupulescu de la Lexi Star, au declarat și ei la DNA, împotriva lui Caragea. Dar cuvântul lor nu a fost destul, se spune în rezoluție.