În ce stadiu este reabilitarea Castelului Roșianu, din Turburea

Restaurarea Castelului Roșianu, din comuna gorjeană Turburea, pare să bată pasul pe loc. Încă nu au demarat lucrările, iar cei de la Mitropolia Olteniei au depus două proiecte la Compania Națională de Investiții și prin Programul Național de Redresare și Reziliență în speranța că vor mai face rost de bani pentru ca impunătoarea clădire să-și recapete înfățișarea de acum un secol.

 

 

 

 

 

 

A fost lăsat zeci de ani în ruină, s-a furat tot ce s-a putut și nu se știe cât va mai rezista clădirea timpurilor. S-a furat chiar și parte din tabla de pe acoperiș și plouă în interior, așa că zidurile sunt tot mai slăbite.

 

Autoritățile locale spun că Mitropolia Olteniei are un plan îndrăzneț, dar lucrările încă nu au fost demarate. „Cât au tras de el. Gândiți-vă că au tras ușile, geamurile astea le-au tras cu tractoarele. Chiar dacă am vrea, noi, primăria, să-l facem, n-am avea nicio șansă pentru că cetățeanului din Turburea îi trebuie asfalt, canalizare, iluminat public, trebuie școlile încălzite. Aici va fi un amfiteatru, pe lângă el, vor fi locuri de campare. 150 de locuri de cazare bărbați, 150 de locuri cazare femei. Vor fi căsuțe din lemne tot de campare, o bucătărie, o biserică de o mie de persoane. Ar fi cea mai importantă investiție din localitate și nu numai când se va concretiza”, a spus primarul din Turburea, Ion Bîrcă.

 

Proiectul a fost depus atât la CNI, cât și prin PNRR, la Ministerul Dezvoltării.

“Va fi, nădăjduim noi, transformat într-o oază de regăsire a tinereții și de regăsire a ortodoxiei. Va deveni un loc de agrement având în centru această bijuterie arhitectonică, care, din păcate, în decursul timpului s-a degradat. Există centre pe care noi le-am luat ca model la Mânăstirea Taize, din Franța, acolo unde tinerii se adună frecvent”, a declarat Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.

 

 

Galerie foto





Vizualizări: 512

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: