Când ar putea să înceapă lucrările la Casa de Cultură din Târgu Jiu
Sunt șanse mici ca lucrările de reabilitare a Casei de Cultură din Târgu Jiu să înceapă până la finalul acestui an. Procedura de licitație trebuie reluată, după ce, în urma întocmirii Proiectului Tehnic, valoarea a crescut cu aproape 70%.
Victor Banța, secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării, explică faptul că, în cel mai fericit caz, constructorul poate fi stabilit la finalul anului: „Depinde de Primăria Târgu Jiu în cât timp va furniza documentație DALI, iar CNI va scoate în scurt timp la reaprobare indicatorii tehnico-economici. Dacă astăzi vine documentația actualizată de la Primărie, eu mă ocup personal ca licitația să se organizeze cât mai rapid.
Procedura de achiziție poate dura între trei și șase luni. Putem să avem constructorul până la sfârșitul anului".
Ce elemente nu au fost prinse în Studiul de Fezabilitate
Victor Banța a prezentat ce elemente nu au fost cuprinse în Studiul de Fezabilitate, care au dus la suplimentarea valorii: „În anul 2020, în august, au fost stabiliți indicatorii tehnico - economici, adică s-a finanțat obiectivul prin ordin de ministru. Suma a fost stabilit la 22,3 milioane de lei rezultată în baza unui Studiu de Fezabilitate întocmit de Primăria Târgu Jiu. Studiul a fost făcut de către o firmă din Iași. Au demarat procedurile de achiziție publică pentru proiectare și execuție. În urma competiției, licitația a fost câștigată unei asocieri de firme care au trecut la treabă.
A trebuit făcut un studiu fonic. În sala mare de spectacole există o placă mare de beton ondulată necesară ca sunetul să fie corespunzător și audiția să fie foarte plăcută. Când au venit la fața locului, au descoperit că acel plafon nu era prins în studiului de fezabilitate. Este vorba de un plafon din beton armat, care este prins de tavan prin niște tiranți foarte mari. Suprafața desfășurată s-a mărit cu suprafața acelui plafon. E ca și cum faci un etaj din beton. Pentru a respecta elementele fundamentate de stingere a incendiilor trebuie ținut cont de legislație. Nu te poți baza pe rețeaua de apă a orașului și a atunci trebuie să existe rezervoare pentru situații de acest fel.
Rezervoarele erau construite din perioada comunistă în subsol, dar sunt deteriorate. Trebuie refăcute din punct de vedere structural, dar și din cel de vedere al echipamentelor și auxiliare. Nu s-a ținut cont de aceste rezervoare la studiul de fezabilitate. Al treilea element e care nu s-a ținut cont a fost că eficiența energetică era prevăzută prin anvelopare, dar nu se poate realiza în acest fel deoarece sunt clădiri protejate, având o destinație culturală și , printr-o serie de elemente arhitecturale. Ministerul Culturii nu a fost de acord și s-a stabilit să se eficientizeze energetic pe interior, care este mult la costisitoare, pentru că presupune instalații și alte elemente".
De asemenea, lemnul ornamental trebuie înlocuit. În Studiul de Fezabilitate s-a prevăzut plastic, dar specialiștii de la Ministerul Culturii au stabilit că trebuie să se folosească tot lemn.
„În total, valoarea lucrării a crescut cu 65 - 70%. Proiectul a fost prezentat Companiei Naționale de Investiții și a fost avizat, urmând ca Primăria Târgu Jiu să-și reactualizeze indicatorii tehnico-economici. Se face o documentație DALI, după carte se prezintă la CNI, unde nu se scoate la licitație toată valoare, ci doar ceea ce face suplimentar“, a mai spus Banța.