Împrumuturile nu rezolvă problemele CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia abia are loc în piața de energie cu echivalentul a două grupuri energetice care funcționează la capacitate. România continuă să importe energie din țări în care energia poluantă este ieftină, pentru că nu există obligativitatea plății certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră. Astfel, termocentralele CE Oltenia sunt scoase din piață.

Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie, afirmă că în fiecare an se strâng pierderi uriașe pentru Complexul Energetic Oltenia. ”În ultimii ani am tot văzut pierderi. Dacă facem un calcul, cei 250 milioane de euro ajutor de salvare, acești bani reprezintă strict pierderi pe anul trecut. Dacă scădem certificatele de carbon, chiar dacă erau zero euro, aveam tot pierderi. Este o problemă cu importul de energie din țările care nu fac parte din UE. Nu putem să neglijăm faptul că o altă mare problemă care a dus la această situație este faptul că producția de energie consumată este una destul de redusă, comparativ cu anii anteriori”, a spus Gabriel Cădărușe, liderul SMEO, la Radio Infinit.

CEO are nevoie de ajutorul statului român, mai spune Căldărușe. ”În perioada următoare vom avea nevoie de sprijinul statului. Dacă ne uităm cu atenție, anul trecut a fost acordat un împrumut de 150 de milioane de euro, bani pe care CEO trebuie să-i returneze, iar în acest an ne-a fost acordat un alt împrumut de 250 milioane de euro, bani pe care statul nu ar trebui să-i mai ceară înapoi. Eu vreau ca acest ajutor de stat să fie transformat într-un ajutor de restructurare, ceea ce nu înseamnă trimiterea oamenilor acasă”, a mai transmis Gabriel Căldărușe.

CE Oltenia a estimat și pentru acest an pierderi de 170 de milioane de euro. Din cauza pandemiei de coronavirus, producția de energie este mult mai mică decât s-a estimat, dar salariații au beneficiat de șomaj tehnic din partea statului. O producție mai mică nu înseamnă neapărat pierderi mai mari, pentru că și numărul de certificate de carbon de achiziționat va fi mai mic.

Vizualizări: 2,325

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: