Ignatul de noiembrie. „Mai bine tai porcul decât să mi-l ia pesta”
Pesta porcină e tot mai aproape de graniţele judeţului Gorj şi tot mai mulţi oameni aleg să sacrifice porcii înainte de Ignat. Deja, în satele din sudul judeţului, atmosfera e aproape de sărbătoare. Localnicii şi-au tăiat porcii de teamă că molima va ajunge şi la ei.
Cei mai mulţi oameni care au început deja să taie porcii sunt în Țânţăreni. Aproape toţi localnicii din satul Floreşti, de exemplu, şi-au sacrificat animalele şi au băgat carnea în lăzi frigorifice, pentru Crăciun. Nu au mai aşteptat Ignatul de teamă că va ajunge pesta şi la ei. Ultimul focar a fost descoperit la nici 30 de kilometri distanţă de localitatea lor, în judeţul Dolj.
„Am tăiat astăzi (n.r. sâmbătă) doi porci. E mai sigur să-i ştiu în ladă decât să se îmbolnăvească şi să vină să mi-i ia. Mai bine îi tai. Sunt sănătoşi, le-am făcut analizele. Nu au fost probleme. I-am tăiat mai devreme şi i-am băgat la ladă. Acesta e singurul nostru venit, singura sursă de hrană pentru familie”, ne-a spus o femeie din Floreşti. „Și noi l-am tăiat. Ne-a fost frică. Suntem îngrijoraţi şi am zis că mai bine îl tăiem şi facem tot ce e nevoie de Crăciun decât să vină pesta şi să ni-l omoare”, a spus un alt localnic.
Viceprimar: Oamenii s-au speriat
Viceprimarul din Țânţăreni, Robert Ciutureanu, a explicat că oamenii au înroşit telefonul întrebând de pericol. „Noi le-am transmis să stea liniştiţi, pentru că nu este niciun pericol. Virusul încă nu a ajuns la noi, din fericire. Am încercat să-i facem să înţeleagă că nu trebuie să-şi sacrifice porcii de acum, dar este alegerea dumnealor. Chiar şi în aceste condiţii, n-au înţeles şi s-au speriat. Au decis să-i taie. Foarte mulţi oameni i-au tăiat deja”, a explicat viceprimarul.
Panică este şi în comunele Ioneşti, Bărbăteşti sau Turburea. Zvonul că pesta a ajuns în Dolj a făcut mulţi oameni să se gândească tot mai serios să sacrifice animalele înainte de Crăciun. „La noi, în satul Poiana, nu este familie care să nu aibă cel puţin un porc. Sunt gospodării unde sunt peste zece porci. Nu mai vorbim de exploataţiile cu peste 50-60 de porci. E adevărat că oamenii sunt îngrijoraţi şi au început să mai taie din porci, dar noi nu avem ce să le facem. Am făcut apel la calm, le-am spus că nu este pestă la noi, nu este acest pericol, dar oamenii s-au speriat când au auzit că virusul a ajuns deja în Dolj. Și despăgubirea este cam mică. Eu cred că dacă ar fi un preţ corect, poate că oamenii s-ar duce singuri cu porcii să-i omoare cei de la DSV”, a spus primarul din Turburea, Ion Bîrcă.
Apelul DSV Gorj
Și directorul DSV a ţinut să calmeze spiritele. „În acest moment, în judeţul Gorj, nu a fost identificat niciun caz de pestă. Facem un apel la oameni să nu se impacienteze, pentru că nu au motive. În plus, dacă vor fi cazuri, să ţinem cont că această boală se despăgubeşte. Noi am fost în teren, la Ioneşti, Țânţăreni. Am văzut că oamenii au început să taie porcii”, a transmis directorul DSV Gorj, Nicolae Călescu.
Între 8 şi 12 lei pe kilogram se primeşte despăgubire în cazul în care se confirmă virusul care a ucis deja porci în mai multe judeţe din ţară.