I se pregătește lui Ponta ceva la DNA?
Liviu Dragnea a făcut ieri un pas înapoi în demersurile ce vizau schimbarea lui Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților, cel mai probabil, cu Victor Ponta, spunând că schimbarea despre care vorbea până acum nu se va mai produce în actuala sesiune parlamentară, ci la toamnă, în același timp Direcția Națională Anticorupție anunțând că a solicitat avizul Senatului pentru a începe urmărirea penală a fostului ministru de externe Titus Corlățean. Fostul ministru e acuzat că nu a organizat cum trebuie alegerile prezidențiale din străinătate, „obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte”. „Candidatul” cu pricina este Victor Ponta, ieri Dragnea spunând că nu vede vreun motiv pentru care ancheta să îl vizeze și pe fostul premier, la data săvârșirii faptelor chiar actualul șef al PSD fiind în poziția a doua din guvernul condus de deputatul de Târgu Jiu. Din informațiile publice oferite de DNA reiese că fostul ministru de externe a limitat numărul celor care puteau să voteze împotriva lui Ponta, Corlățean fiind acuzat și că a prejudiciat buna funcționare a misiunilor diplomatice pe care România le are în străinătate, proasta organizare a alegerilor din Diaspora ducând în noiembrie 2014 la crearea unui curent anti-Ponta, care l-a și propulsat pe Klaus Iohannis la Cotroceni. Cu un an în urmă Ponta și Dragnea ajungeau la Târgu Jiu în ultima vizită făcută împreună în colegiul fostului premier, niciunul negândindu-se la actualele probleme juridice.
„Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate. Prin urmare, limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv. Pe de altă parte, dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia. Prin aceeași conduită, ministrul de externe a cauzat și o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcționare a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României în străinătate și în îndeplinirea de către acestea, în condiții optime, a atribuțiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetățenilor români”, arată DNA.
Anchetatorii susțin că proasta organizare a alegerilor din străinătate a fost generată de „nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane”, dar și de „organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României”. Corlățean este acuzat de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, dar și de abuz în serviciu, cu obținerea de foloase necuvenite pentru altul, fostul ministru fiind audiat anterior în dosar în calitate de martor.