Hoţii bătăuşi arestaţi, şefii pazei din CE Oltenia se acuză reciproc
Cinci dintre cei şapte hoţi de fier vechi care au bătut cu bestialitate doi angajaţi ai CE Oltenia de la Cariera Gârla-Poiana au fost reţinuţi de poliţişti. Aceştia au fost duşi ieri în faţa procurorilor cu propunere de arestare preventivă. Între timp, între conducerea CE Oltenia şi cea a firmei private de pază a pornit un război al declaraţiilor. În timp ce directorul Diviziei de Securitate, Ion Răuţ, spune că paznicii privaţi trebuiau să ia atitudine atunci când au văzut că minerii erau luaţi la bătaie, şeful societăţii de pază spune că zona de conflict nu erau în perimetrul unde angajaţii săi asigurau paza.
Hoţii bătăuşi pe care au reuşit poliţiştii să-i prindă până acum au vârste cuprinse între 17 şi 31 de ani şi sunt în mare parte ţigani unguri, din Fărcăşeşti şi Rovinari. Aceştia au bătut cu cruzime doi angajaţi ai CE Oltenia, un maşinist şi un inginer, care se aflau la schimbul III la cariera Gârla-Poiana din Fărcăşeşti, după ce i-au prins în timp ce încercau să fure fier vechi. Doi dintre agresori se află încă în libertate însă poliţiştii sunt deja pe urmele lor.
Minerii, bătuţi cu biciul şi cu parii
Surse din rândul anchetatorilor spun că hoţii i-au bătut pe cei doi mineri cu blana de la căruţă, cu biciul, dar şi cu parii. Cei prinşi de poliţişti au fost reţinuţi ieri şi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, cu propunere de arestare preventivă. „În urma continuării cercetărilor, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Rovinari au identificat 5 persoane bănuite de comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe comise la data de 8 iulie asupra a două persoane angajate în cadrul unei cariere miniere de pe raza comunei Fărcăşeşti. Poliţiştii continuă cercetările pentru identificarea şi a altor persoane bănuite de comiterea acestei infracţiuni. Cele 5 persoane au fost reţinute pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă şi introduse în centrul de reţinere şi arestare preventivă al IPJ Gorj”, a declarat Romina Dochian, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Victimele sunt tot în spital unde primesc îngrijiri medicale pentru că rănile lor sunt destul de grave.
Cum răspunde şeful societăţii de pază
Tot calvarul prin care au trecut cei doi angajaţi ai CE Oltenia putea să fie evitat dacă angajaţii firmei de pază săreau în ajutorul lor. Deşi au văzut ce s-a întâmplat, agenţii au stat deoparte, evitând chiar contactul cu agresorii şi nu s-au implicat. Şeful societăţii care asigură paza, Power Guard, ia apărarea subalternilor spunând că aceştia nu erau obligaţi să asigure paza în acel perimetru. „Zona în care s-a produs incidentul, respectiv drumul de pe lângă Banda de Cărbune T602 Gârla nu este cuprinsă în Planul de pază la nivelul U.M.C. Rovinari. Patrula a fost anunţată de inginerul şef al carierei să se deplaseze la Depozitul de fier vechi Gârla, unde au fost observate două căruţe cu scopul vădit de a fura. S-au deplasat acolo în sprijinul postului de pază, au efectuat pânda, după care au plecat către Sediul U.M.C. pe drum întâlnind cele două căruţe din care au coborât mai mulţi indivizi înarmaţi cu pari şi pietre care au atacat autoturismul patrulei. Conducătorul auto, pentru a proteja autoturismul şi personalul pazei, a virat pe lângă depozit, iar când au revenit în spatele acestora au găsit doi salariaţi bătuţi, iar indivizii cu căruţele dispăruseră”, se arată în punctul de vedere transmis presei de către Eugen Simescu, directorul Power Guard Security SRL. Acesta a mai spus că în zonă au fost două posturi de pază, însă prin noul contract de servicii a rămas numai unul, cel de la depozitul de fier vechi. Totodată, posturile de pază, inclusiv patrulele, nu sunt înarmate, conform Planului de pază întocmit de Managerul de securitate al Complexului Energetic Oltenia, dotarea patrulei fiind numai cu baston şi spray iritant lacrimogen.
Răuţ îl contrazice pe şeful societăţii de pază
Directorul Diviziei Securitate din cadrul CE Oltenia, Ion Răuţ, susţine că firma privată de pază avea în responsabilitate acel perimetru şi că agenţii trebuia să intervină. Totodată, Răuţ a spus că cei doi mineri vor fi recompensaţi de companie pentru că şi-au pus viaţa în pericol apărând patrimonial societăţii.
Direcţia de Securitate va fi regândită
Minerii recalificaţi în paznici au început cursurile luna aceasta. CE Oltenia vrea să transforme sute de angajaţi în paznici. „Au fost selectaţi pentru această meserie angajaţii cu stare de sănătate precară, femeile şi cei care se apropie de pensie. Cum să asigure aceşti oameni paza”, a spus sindicalistul Bejinaru de la Jilţ Nord.
Problema este că nici cursurile de recalificare nu s-au organizat în fiecare zi, iar cei care au fost mutaţi pe acest segment de activitate au fost derutaţi, şi de teamă că nu vor fi pontaţi, s-au prezentat la locul de muncă. Prin târg se zvoneşte că după incidentul petrecut la cariera din Fărcăşeşti, conducerea CE Oltenia a decis să regândească strategia privind această Direcţie de Securitate, asta pentru că era făcută mai mult în batjocură.