Hotărâre de consiliu ilegală, atacată de consilierul Belgher
Consilierul local de la Alimpești, Leonida Belgher, acuză primărița din localitate că a delegat pentru a doua oară serviciul de apă și canal către firma Consiliului Local, SC Alimpești Util. O primă extrenalizare, spune Belgher, a fost făcută în 2011, tot prin hotărâre de Consiliul Local. În tot acest timp, primăria a tăiat facturi și chitanțe pe firma Consiliului Local. Luna trecută primăria a delegat din nou apa și canalizarea către SC Alimpești Util însă Instituția Prefectului a declarat hotărârea ilegală pe motiv că nu a fost luată cu două treimi din voturi.
Leonida Belgher, consilier local MP la Alimpești, spune că primărița Elena Mosor a încercat în ședința din februarie a acestui an să delege serviciul de apă și canal către firma Consiliului Local, SC Alimpești Util, după ce l-a mai delegat o dată și în anul 2011. Belgher crede că primăria încearcă astfel să ascundă neregulile făcute în acest timp. „Practic atunci au dat toată gestiunea către Util, în tot acest timp firma a emis facturi, chitanțe. Prima dată a fost externalizat serviciul în data de 28 ianuarie 2011, este clar că acum încearcă să ascundă toate măgăriile făcute”, a spus Leonida Belgher, consilier local. Cert este că hotărârea aprobată luna trecută a fost declarată ilegală de către Prefectură, în data de 16 martie 2016 pentru că nu a fost aprobată cu două treimi din voturi ci cu majoritate simplă.
Apa și canalizarea, delegate interimar
Elena Mosor, primarul comunei Alimpești, spune că în primă fază serviciul a fost externalizat interimar către Alimpești Util pentru că altfel angajații acestui serviciu riscau să rămână fără loc de muncă. ”În 2011 a fost dată interimar la societate, că atunci a venit restructurarea asta pe posturile de la primărie și a trebuit să înfiinţăm această societate a Consiliului Local și până la licitație, interimar, a fost preluată de această societate ca să nu rămână oamenii fără locuri de muncă. Acum cu această lege, am licitat de trei ori și au câștigat tot ei. În 2011 s-au desființat serviciile publice din cadrul primăriilor și am rămas la un număr de posturi aprobat de Prefectură. Noi am făcut societatea asta ca să păstrăm locurile de muncă și în al doilea rând această societate nu este plătitoare de TVA, pentru administrațiile publice TVA-ul este o pierdere, noi nu-l recuperăm. Pentru noi este avantajos să lucrăm cu firme care nu sunt plătitoare de TVA pentru că și TVA-ul se răsfrângea tot în costul apei”, a spus Elena Mosor.
Primăria nu vede o problemă în faptul că Prefectura a declarat ilegală hotărârea. ”Nu este o tragedie, o vom revoca și luna viitoare o băgăm din nou pe ordinea de zi. Data trecută mulți consilieri nu au fost prezenți la ședință”, a spus Elena Mosor.