Hotărâre anulată pentru un inculpat din „Lotul Fluerătoru”
Înalta Curte de Casație și Justiție a dat zilele trecute o decizie care anulează complet un verdict al Curții de Apel Craiova și, implicit, al Judecătoriei Târgu Jiu. Prin verdictul respectiv, fostul director al Exploatării Miniere Motru, Vasile Crețan, fusese condamnat definitiv la 2 ani și 3 luni, cu suspendare, în dosarul în care fostul sindicalist Cristea Fluerătoru și alți inculpați au fost găsiți vinovați pentru cheltuirea ilegală a aproape un milion de lei pe care Societatea Națională a Lignitului Oltenia îi alocase pentru modernizarea drumului dintre Miculești și Ploștina. Drumul e și acum în paragină, promisiuni pentru asfaltarea lui fiind făcute de autoritățile județene pentru anul viitor.
Crețan a fost condamnat în acest dosar pentru abuz în serviciu, iar discuțiile din ultima vreme despre dezincriminarea acestei infracțiuni par să-l fi ajutat din plin în demersul pe care l-a făcut la Înalta Curte. Prin avocatul său Florin Homescu, decan al Baroului Gorj, fostul director, pensionar în prezent, le-a explicat judecătorilor de la instanța supremă că niciunde în dosar procurorii nu îl acuză de încălcarea vreunei legi, ceea ce ar justifica o eventuală condamnare a sa pentru abuz în serviciu. Ca urmare, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ca dosarul să revină la Curtea de Apel Craiova și magistrații de aici să stabilească cert dacă a fost sau nu încălcată vreo lege de către inculpatul condamnat.
„Admite recursul în casație formulat de inculpatul Creţan Vasile împotriva deciziei penale nr. 691 din 03 mai 2016 a Curţii de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunțată în dosarul nr. 12565/318/2013*. Casează, în parte, decizia penală recurată, cu privire la inculpatul Creţan Vasile şi trimite cauza la Curtea de Apel Craiova spre rejudecarea apelului declarat de acest inculpat. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale recurate. Dispune anularea formelor de executare emise în baza sentinţei penale nr. 888 din 14 aprilie 2015 a Judecătoriei Târgu Jiu, definitivă prin decizia susmenţionată, cu privire la inculpatul Creţan Vasile”, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție.
Un demers similar făcuse la instanța supremă și Cristea Fluerătoru, dar cererea acestuia a fost respinsă pentru că a fost introdusă prea târziu.
Vasile Crețan crede că în cele din urmă își va putea dovedi nevinovăția, chiar dacă asta l-a costat timp și bani. „De anul acesta mi s-a pus poprire pe contul în care primesc pensia. Jumătate din bani sunt luați pentru achitarea prejudiciului. Chiar am fost la cei de la Finanțe și le-am arătat hotărârea de la Înalta Curte, dar nu au luat-o în seamă. Le-am explicat că atâta timp cât sentința de la Craiova nu mai este definitivă în ceea ce mă privește nu mai pot nici să mă execute silit. Nu au înțeles”, a explicat fostul director din mineritul motrean.