Foşti şefi din CEO, condamnaţi la muncă în folosul comunităţii
Tribunalul Gorj a făcut cunoscută marți sentința în dosarul ce îi vizează pe foști șefi din Complexul Energetic Oltenia, trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție. Fostul director general Laurențiu Ciobotărică, ex-șeful Diviziei Miniere, Daniel Antonie, membru în Directoratul CE Oltenia și în prezent, precum și ex-șefa juriștilor din CEO, Dorina Jianu, nu au scăpat de ceea ce le era cel mai teamă, respectiv de o condamnare în dosarul în care DNA i-a și reținut pentru 24 de ore în mai 2016.
La un an și jumătate de la începerea anchetei și în ciuda tuturor pledoariilor prin care și-au susținut nevinovăția, cei trei inculpați au fost condamnați acum la câte o pedeapsă de 3 ani de închisoare, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare care este și el tot de 3 ani.
Judecătorul Gheorghe Constantinescu a mai stabilit în sentința pe care a dat-o ca pentru o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei penale niciunul dintre inculpați să nu aibă dreptul să rămână în funcția pe care a ocupat-o la momentul săvârșirii infracțiunilor pentru care s-a dat acum condamnarea. În plus, fiecare inculpat este obligat să presteze și câte 80 de zile de muncă în folosul comunității. Jianu și Antonie ar urma să presteze muncile respective la Primăria Târgu Jiu sau la DGASPC Gorj, în timp ce Ciobotărică ar urma să fie văzut la mătură și lopată la Răzvad, în Dâmbovița, acolo unde își are domiciliul. Cei trei inculpați condamnați sunt obligați și să urmeze câte un curs de reintegrare socială, dar și să fie permanent la dispoziția autorităților în perioada de încercare. În cei 3 ani, aceștia trebuie să își justifice inclusiv sursele de venit pe care le au. De asemenea, nu au voie să ocupe funcții publice, dacă sentința Tribunalului Gorj rămâne definitivă în forma actuală, deocamdată ea putând fi contestată.
Banii, înapoi!
Condamnarea celor trei directori s-a făcut în dosarul în care DNA i-a acuzat pe aceștia că i-au oferit din fondurile companiei cinci salarii compensatorii fostului șef al Diviziei Miniere, Aurel Medințu, doar pentru a-l vedea plecat din CEO. Practic, Antonie și Ciobotărică au votat în Directoratul companiei pentru plățile compensatorii, al treilea membru al acestui for decizional fiind chiar Medințu. Acesta s-a abținut la vot, dar nu și la încasatul banilor și în povestitul apoi la anchetatori a modului în care a ajuns un disponibilizat de lux al CEO. Votul lui Antonie și Ciobotărică a fost dat cu avizul Dorinei Jianu, șefa juriștilor asigurându-i pe cei doi directori că procedura este legală. Acum, cei trei directori inculpați trebuie să despăgubească CEO cu aproape 160.000 de lei. „Obligă inculpații în solidar la suma de 157.691 lei despăgubiri civile, reprezentând suma de 128.100 lei - cele 5 remunerații fixe lunare și 29.591 lei reprezentând contribuții achitate de către societate la bugetul consolidat al statului. Menține măsurile asiguratorii dispuse prin ordonanțele procurorului din 06.06.2016 prin instituirea unui sechestru asupra bunurilor inculpaților”, se arată în decizia instanței.
SECHESTRU
Lista bunurilor pe care a fost pus sechestru cuprinde case și mașini a căror valoare e mult mai mare decât prejudiciul constatat de instanță. Astfel, Ciobotărică are sechestru pe vila de 315 mp, precum și pe terenul de 775 mp din Dâmbovița, în timp ce la Jianu sechestrul vizează trei autoturisme, o livadă de aproape un hectar la Stănești. La Antonie este vorba, în schimb, de un Audi A6, un teren de 800 mp la Ionești, cu casă cu tot ce se află pe el, precum și o pădure de 743 mp pe care directorul a cumpărat-o acum trei ani la Tismana. Cheltuielile judiciare pe care cei trei trebuie să le achite statului sunt în cuantum de 650 lei. Sentinţa a fost dată după două amânări ale termenelor la care ar fi trebuit pronunțat verdictul.