DNA lasă fără angajaţi o instituţie din Gorj
O treime dintre experţii Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Gorj riscă suspendarea din funcţie. Vorbim despre specialiştii instituţiei trimişi în judecată într-un dosar privind obţinerea fără drept de fonduri europene nerambursabile, în valoare de aproximativ 700 mii lei. Magistraţii Tribunalului Gorj vor decide joi, 16 noiembrie, dacă vor încuviinţa rechizitoriul din acest dosar sau îl vor retrimite la procurorul de caz. În situaţia în care îl vor accepta, experţii vizaţi vor fi suspendaţi din funcţie.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Craiova au dispus, în luna iunie 2017, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 21 de persoane, în legătură cu obţinerea pe nedrept de fonduri europene pe bază de documente false sau incomplete. Printre acestea se numără şi funcţionari ai AFIR din cadrul oficiului de la Gorj, care sunt cercetaţi pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. Este vorba de Vasile Maria, Runcanu Dumitru, Iftimie Cătălin Iulian, Mihăilescu Costel Marius, Stănculete Ioan, Sasu Marius Florentin, Drăguşin Rodica, Popescu Teodor Viorel şi Zdrăilă Monica. O parte din cei vizaţi s-au pensionat între timp, însă majoritatea lucrează în continuare în cadrul instituţiei.
Faptele au avut loc în 2009, şapte persoane obţinând fraudulos fonduri nerambursabile. Experţii OJFIR Gorj, care trebuiau să verifice conformitatea/eligibilitatea cererilor de finanţare formulate de cei şapte solicitanţi, au atestat date necorespunzătoare realităţii, susţin anchetatorii.
În situaţia în care rechizitoriul întocmit de procurorii DNA va fi acceptat de magistraţii Tribunalului Gorj la termenul stabilit pentru data de 16 noiembrie, cei şase experţi care mai sunt în funcţie riscă suspendarea. „În conformitate cu legislaţia în vigoare, în situaţia în care salariatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale, incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, AFIR urmează a lua decizia privind suspendarea contractului individual de muncă, după momentul începerii judecăţii”, au transmis reprezentanţii AFIR.
Gheorghe Cocină, directorul OJFIR Gorj, a spus că nu a luat măsuri pentru a suplimenta numărul experţilor în situaţia în care cei şase specialişti, din totalul de 15 câţi sunt în instituţie, vor fi suspendaţi din funcţie. Decizia va fi luată de către AFIR Bucureşti.