Guvernul taie din veniturile profesorilor care au titlul de doctor

Decizie incredibilă a guvernului, care a tăiat indemnizația de 50% pe care o primeau profesorii care dețin titlul științific de doctor. Este vorba de acei profesori care și-au echivalat titlul științific cu gradul didactic I.

Face guvernul ce face și mai taie din veniturile oamenilor care muncesc, ca să poată umfla organigramele statului cu tot felul de politruci. Cu o mie de funcționari a crescut numărul de bugetari într-o singură lună, deși premierul Cîțu tot promite că face invers.

Surprinzător, se umblă la veniturile celor mai buni dintre profesori, aceia care au titlul de doctor. Legea le-a permis acestora să-și obțină gradul I prin echivalare, dacă aveau doctoratul, fără a-și pierde vreun drept.

În 2017, a fost o schimbare în lege potrivit căreia „Personalul didactic de predare care solicită și obține gradul didactic I prin echivalare (...) nu primește indemnizația pentru titlul științific de doctor. Cadrele didactice optează pentru indemnizația pentru titlul științific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic l".

Unde-i lege, nu-i tocmeală, așa că nu a comentat nimeni, câtă vreme legea nu a fost aplicată retroactiv. Acum, la patru ani distanță, legea este aplicată astfel, ceea ce a strârnit reacția sindicatelor.

„Textul citat prevede expres că au obligația de a opta între indemnizația pentru titlul științific de doctor și echivalarea cu gradul didactic I exclusiv acele cadre didactice care, de la data intrării în vigoare a legii, obțin gradul didactic I prin echivalare. Personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic l, beneficiind atât de salariul aferent gradului l, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, beneficiază în continuare de ambele drepturi, nefiind obligați să opteze. Această obligație o au doar acei salariați care nu aveau încă titlul de doctor echivalat cu gradul didactic I la data de 01.07.2017“, susține într-o adresă Federația Sindicatelor Libere din Învățământ „Spiru Haret“.

În acest sens, s-a pronunțat expres inclusiv Ministerul Muncii, ca inițiator al legii, care menționa într-o adresă că „nu se aplică pentru cadrele didactice care și-au echivalat qradul didactic I prin dobândirea titlului stiintific de doctor înainte de intrarea în viqoare a Leqii-cadru nr. 153/2017“.

Și totuși, la aproape 4 ani de la intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 153/2017, ministrul Educației a emis ordinul nr. 3993/16.06.2021, care stipulează că prevederile legii „se aplică și cadrelor didactice care au obtinut qradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017".

Sindicatele au discutat cu Ministerul Educației, care ar fi dispus să-și retragă ordinul, dar numai în condițiile în care Ministerul Muncii și Protecției Sociale emite o adresă, prin care să reconfirme ceea ce s-a comunicat oficial în urmă cu patru ani.

Vizualizări: 2,134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: