Primari: Unde sunt banii prin PNDL?
Mai mulți primari din Gorj se plâng de faptul că firmele de construcții ar putea pleca din localitate, iar șantierele vor rămâne goale. Îngrijorarea vine după ce Ministerul Dezvoltării a anunțat suspendarea acordării de bani prin PNDL până la o viitoare rectificare bugetară.
La Scoarța este în derulare un proiect pe PNDL de asfaltare a peste 7 kilometri de drum, în valoare de șapte milioane de lei. Primarul spune că, dacă constructorul va pleca, lucrarea va rămâne nefinalizată.
”Problema îngrijorătoare pentru noi este că ne-am trezit cu acea adresă către primării. Acolo ne spune că nu mai sunt bani prin PNDL și să ne descurcăm cu banii de la bugetul local sau din alte surse, ori constructorul să plece. Păi el pleacă, dar eu de unde îi dau banii? Mă bagă în faliment, închid primăria. Cum este posibil ca, după ce aprobi bugetul, după 2 luni spui că nu mai sunt bani. Trebuie să facem și noi pentru copii, pentru sănătate, canalizare. Cu ce să facem? Este foarte greu din bugetul local să faci lucruri majore. Dacă nu ne vor susține financiar prin PNDL, mă gândesc la constructori că se vor retrage”, spune Ion Stamatoiu, primarul din Scoarța.
Primarul din Motru, Cosmin Morega, spune că au fost probleme de acest gen în toamna anului trecut. ”Am reușit să obținem un proiect prin PNDL. Acest guvern condamnă copiii din Motru. Imediat după ce am câștigat alegerile, l-am rugat pe constructor să accelerăm lucrările. Și atunci am avut probleme cu finanțarea din partea Guvernului. Am alocat din bugetul local o cota de peste 40% din aceste proiecte, iar acum vom solicita de la guvern diferența”, a spus Morega.
O altă problemă la Scoarța este legată de colectarea taxelor, impozitelor și amenzilor de la cetățeni. Suma se ridică la peste 30 de miliarde de lei vechi, iar acești bani ar ajuta mult bugetul local al UAT-ului.
”Am făcut tot felul de acțiuni și am reușit ca anul acesta să încasăm mai mult față de anii trecuți. Cele mai multe sunt amenzile de circulație. Am ajuns în situația ca doar din amenzi să strângem 2,7 milioane. Până la 3,5 milioane sunt restul de debite. Am încercat și prin munca în folosul comunității, dar nu vine nimeni. Rar vine câte unul, cei care sunt pe penal că sunt obligați, dar ei sunt 4-5 pe an. Sunt plecați pe nu știu unde sau vine și spune că nu vrea să muncească. Legislația este de vină. Cum să facem bugetele locale dacă nu avem legislație. Am și comunitatea de romi. Facem acțiuni, dar degeaba, ne arunca peste gard câte 10 lei. Ce să le facem?”, a mai spus primarul.
În Scoarța sunt circa 800 de persoane plecate din localitate, fiind greu de găsit pentru recuperarea datoriilor către stat.