Graure: ANAF ne-a cerut să anulăm contractul colectiv de muncă

Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, a lămurit ieri misterul prejudiciului de milioane de euro descoperit de ANAF. Inspectorii fiscului au considerat că cele două complexuri energetice au depăşit cu mult cota de 2% din fondul de salarii cu cheltuielile deductibile făcute pentru salariaţi. “Practic, cei doi inspectori ne-au cerut să anulăm contractul colectiv de muncă, nu se poate aşa ceva”, a spus Graure.

Complexurile energetice Turceni si Rovinari au contestat raportul ANAF, prin care s-a constatat un prejudiciu de 16 milioane de euro produs în ultimii ani. Potrivit conducerii complexului Turceni, inspectorii Fiscului au cerut anularea contractului colectiv de munca al angajaţilor, care ar da prea multe drepturi minerilor si energeticienilor. Este vorba despre prime, transport la şi de la locul de muncă, tichete de masă, ajutoare de deces, de căsătorie şi toate celelalte drepturi prevăzute în contractul de muncă.

Raportul ANAF a fost contestat atât la instituţia de control, cât şi la tribunal.

Zeci de măsuri pentru intrarea în legalitate

Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, a vorbit pentru prima dată despre motivele pentru care a contestat raportul ANAF prin care a fost constatat un prejudiciu de 16 milioane de euro la cele două complexuri. Raportul are 150 de pagini şi cuprinde 51 de măsuri pentru care complexul trebuie să le ia pentru intrarea în legalitate. Graure spune că a contestat raportul în integralitatea lui. „Dacă citeşti raportul, nimic nu merge bine la Turceni. Scrie acolo inclusiv că nu avem strategie energetică şi că asta ar fi atributul directorului. După părerea mea, cei doi inspectori au fost foarte slab pregătiţi”, a spus Graure.

Prea multe drepturi pentru salariaţi

Raportul critică faptul că salariaţii au prea multe drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă, drepturi care depăşesc de zece ori cota de 2% de cheltuieli deductibile permisă de lege. Graure susţine că drepturile au fost acordate legal, în baza unui buget de venituri şi cheltuieli avizat inclusiv de Ministerul de Finanţe. „Este vorba de cheltuielile făcute cu biletele de odihnă, cu transportul, cu masa, cu ajutoarele de deces şi aşa mai departe. Toate sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă şi în bugetul de venituri şi cheltuieli care este avizat atât de Ministerul Economiei, cât şi de Ministerul de Finanţe”.

Potrivit lui Octavian Graure, toate cheltuielile făcute pentru salariaţi au fost înregistrate legal şi nu înţelege cum de cei doi inspectori de la ANAF pot să considere ilegal un contract colectiv de muncă. „Vreau să vă spun că li se par ilegale inclusiv nişte prime de 75% din salariu pe care noi nu le-am dat, dar salariaţii le-au câştigat în instanţă, pentru că erau prevăzute în contractul colectiv pe ramură. Potrivit legii, contractul colectiv pe unitate se subordonează celui pe ramură. Oamenii au venit cu hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, dar cei doi inspectori nu vor să înţeleagă”, a mai explicat Graure de ce a contestat raportul ANAF.

Cheltuielile făcute peste limita legală la Complexul Turceni ar fi, potrivit ANAF, circa 200 de miliarde de lei în trei ani, după cum a spus Octavian Graure.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: