Gorjul, promovat la Salonic
România va fi promovată peste hotare. Proiectul Artă şi Meşteşug de Ziua Naţională a României, lansat de Şcoala Populară de Arte „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, va prezenta tradiţiile româneşti pentru comunităţile de români din Atena şi Salonic.
Valoarea finanțării este de 80.000 de lei. Proiectul contribuie la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a elementelor identitare românești (tradiții, obiceiuri, personalități culturale, evenimente naționale importante) . Astfel, comunităţile de români din Atena şi Salonic vor participa la diferite demnostraţii, susţinute de experții și ansamblurile folclorice ”Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” și ”Cheile Oltețului” al UAT Polovragi și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Pe lângă elementele gorjeneşti, vor fi prezentate piese şi tradiţii din toate colţurile ţării astfel ca toți participanții să se simtă parte din spectacol, în funcție de zona din România din care provin.
Vor lua parte la evenimente soliştii: Nicoleta Lătărețu, Elena Balan, Ștefan Popescu, Ciprian Tapotă Lătărețu, Ion Drăgan, Alexandru Cioiu şi meşterii populari: Daciana Ungureanu, Liliana Arapu, Ștefan Popescu, Nicolae Rotaru și Gheorghe Cârjă. De asemenea, Ansamblul ”Cheile Oltețului” din Polovragi va pregăti dansuri specifice regiunilor istorice românești.
Participanții vor putea lua parte la cursurile de arte tradiționale/ meșteșuguri pe care Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu le poate oferi inclusiv de la distanță, în regim online.
„Oferta de cursuri va fi distribuită prin broșurile pe care le vom aduce încă de la primul atelier pe care îl vom desfășura în Grecia”, au afirmat reprezentaţii Şcolii Populare de Arte.
Parteneri: UAT Polovragi, Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena, Asociația Românilor Carpatia din Salonic.