Gorjenii dau fructe la schimb cu suc. Cum este posibil trocul

Tot mai mulți gorjeni aleg o alimentație sănătoasă, chiar și atunci când vine vorba de răcoritoare. Așa se face că cei care dețin pomi fructiferi, duc recolta la o fabrică în județul vecin, Vâlcea și primesc la schimb suc natural.

În comuna Vaideeni din județul Vâlcea funcționează de câțiva ani o fabrică de prelucrarea a fructelor, unde cei care dețin plantații, în special de mere, pot duce fructe și primesc în schimb suc bio.  

Afacerea a fost pusă pe picioare de un vâlcean dornic să valorifice fructele oltenești dar și să ofere oamenii sucuri naturale. ”Oltenia a fost cândva patria fructelor și eu cred că încă mai este. În urmă cu 10 ani, aici se consumau sucuri naturale. Eu am fost la Felix și acolo la micul dejun erau sucuri naturale. M-am gândit că pot și eu să produc sucuri. Am luat fonduri europene și am dat drumul la fabrică în urmă cu șapte ani. Sucurile mele au ajuns pe rafturile magazinelor, la cele naturiste, și sunt vândute și de cei care militează pentru produsele naturale. De trei ani de zile m-am gândit să fac ceva și pentru oameni, pentru cei care au fructe și nu au ce face cu ele”, a declarat Dumitru Jianu.

Așa a ajuns producătorul de sucuri naturale din Vâlcea să ia fructe de la oameni și să le dea la schimb suc natural. Gorjenii au aflat imediat de trocul propus de antreprenorul din județul vecin și au profitat. ”Oamenii îmi aduc fructe și eu le dau suc la schimb.  Le fac suc din fructele lor sau le opresc fructele și le dau ce suc am. Vin oamenii din Craiova, din Vâlcea, Hunedoara dar și foarte mulți din Gorj. Cel puțin de la Gorj am clienți o grămadă de primari și localnicii din comunele învecinate cu județul Vâlcea. Eu le ofer acest avantaj oamenilor care au fructe, să le adune și să nu le lase pe jos să se strice degeaba. Am diverse sortimente de sucuri, majoritatea pe bază de măr”, a mai spus Dumitru Jianu.


Gheorghe Milosteanu, fostul director al Centrului Maternal din Târgu-Jiu, se numără printre clienții fabricii de sucuri naturale. ”Pentru mine a devenit o preocupare ca în fiecare toamnă să merg la Fabrica de suc de fructe din comuna Vaideeni, județul Vâlcea situată la 5 Km de orașul Horezu. Am dus 150 kilograme de mere și am luat 15 pungi de câte 5 kilograme de suc dulce și plăcut la gust. Am plătit manopera. Precizare: nu este fabrica mea și n-am niciun interes financiar. Sucul l-am plătit că oricare cetățean. Cum nu conține zahăr - merită lăudat”, a precizat pe pagina de socializare.

Proprietarul fabricii de prelucrarea a fructelor a demarat demersurile pentru a înregistrat produsele la OSIM.

Galerie foto


Vizualizări: 2,220

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: