Cătina din Gorj, exportată în țări din Europa
Nu multă lume știe că cea mai mare plantație de cătină ecologică din Europa de Est este într-un sat din Gorj. În Cojani, recoltarea cătinei este pe final. Chiar dacă a fost un an secetos, recolta de cătină este bogată. Antreprenorii au realizat o rețea de irigare astfel că plantația n-a avut de suferit. Fermierii estimează o producție de 15 tone la hectar și mare parte din fructele culese din Cojani ajung la export.
Plantația de cătină din satul Cojani, din Târgu-Cărbunești, se întinde pe 44 de hectare. Fructele sunt culese cu tot cu ramuri din câmp, cu ajutorul unei foarfeci electrice, apoi sunt congelate la minus 44 de grade. „Recoltarea cătinei nu se poate face decât recoltând mecanic ramurile cu cătină, congelându-le, după aceea batozând aceste ramuri și obținând cătina congelată pe care o depozităm până la livrare. Temperatura din tunelurile de congelare este de minus 44 de grade, apoi o păstrăm la minus 20 de grade până la livrare”, ne-a spus inginerul Valeriu Petrică.
Cei mai fideli clienți sunt străinii, dar cererea a fost mare și în țara noastră. Cel puțin anul trecut. „Am livrat în Austria, Italia, Franța, Letonia, Lituania. Anul trecut, am avut multe solicitări și din țară", ne-a mai spus Petrică.
Anul trecut, un kilogram de cătină s-a vândut, la export, cu 2,5 euro.
Cătina mai este cunoscută drept „ginsengul românesc” sau vaccinul natural antigripal. Are o serie de beneficii pentru sănătate. „Are cel mai mare procent de vitamina C, de două ori mai mult decât măceșele, de zece ori mai mult decât citricele, tot complexu B-urilor, vitamina A, betacarotenul”, ne-a mai spus Valeriu Petrică.