Gorjeni înşelaţi uşor de un escroc doljean
Mai mulţi pensionari din Gorj trăiesc cu gândul că au fost atât de naivi încât un escroc din Craiova a reuşit în doar câteva clipe să îi păcălească și să îi lase fără sume măricele de bani pe care le luaseră, la rândul lor, ca ajutor de înmormântare. În special femei văduve intrau în vizorul individului și, după ce le spunea că este inspector la APIA și se prefăcea că vorbește la telefon cu primarul comunei din care provenea victima, o convingea pe aceasta să îl împrumute până acasă cu nişte bani, ca să îi cumpere primarului piese pentru mașină sau tractor. Și figura a ținut nu o dată, ci de mai multe ori! Suspectul a fost arestat pentru 30 de zile.
Gheorghe Teodorescu îşi alegea victimele în special din rândul beneficiarilor de ajutor de înmormântare oferit de Casa Judeţeană de Pensii Gorj. Individul de 60 de ani venea, se recomanda cu numele de Emil, se aşeza la coadă, făcea pe necăjitul şi reuşea să intre în vorbă cu fel şi fel de oameni, iar când simţea că poate să acţioneze o făcea fără nicio remuşcare. Cine lua sume mai mari devenea victimă sigură a acestuia, mai ales după ce îl auzea că vorbeşte la telefon cu „domnul primar”, probabil vreun complice de-al lui. Necăjiţi şi îndureraţi după pierderea cuiva drag, oamenii nu mai gândeau cum trebuie şi se lăsau fraieriţi, când îşi dădeau seama de asta fiind deja prea târziu.
„A intrat în vorbă cu mine, s-a făcut că vorbeşte la telefon, că zicea că e cu primarul nostru de la Fărcăşeşti, cu domnul Bălu, şi că trebuie să îi ia nişte piese pentru maşină. Mi-a spus că e de la APIA, că e inspector și că a zis domn primar la telefon că îmi dă banii când ajungem în comună. I-am dat 1000 de lei. M-a păcălit, e clar, dar vă dați seama că după înmormântare câte cârcote ai pe cap…M-am şi gândit apoi că am fost eu cu omul meu singură la Cluj la spital 2 ani de zile, fără să ştiu drumul sau pe cineva şi nu m-a păcălit nimeni, iar escrocul ăsta m-a păcălit aici, la Târgu Jiu”, povestea ieri Joița Brujac.
„Aşteptaţi-mă pe bancă”
Colegă de suferinţă îi este acesteia Ioana Calotă, din Dăneşti. Convinsă că îl ajută pe primar a cotizat şi ea tot cu vreo mie de lei. La ea povestea e un pic mai amuzantă, din păcate, pentru că a stat cuminte ore în şir pe bancă să vină escrocul să o ducă acasă cu microbuzul. „Zicea că e de la APIA şi că îl ştie el pe şoferul nostru de pe microbuz şi m-a păcălit că zicea că vorbeşte la telefon cu domnul primar. Îi spunea că vine el cu mine acasă cu maşina, că mă duce la noi la Dăneşti, dar să îl ajut cu bani să îi cumpere primarului nişte piese la maşină. Necăjită cum eram, că îmi murise omul, am crezut. Zece milioane i-am dat. Câte cinci hârtii de două milioane au fost, să nu ajung acasă dacă vă mint. Îmi zicea să mă duc apoi cu el prin piaţa mare, dar nu m-am dus, că poate mă omora şi îmi lua şi restul de bani. Am rămas în autogară pe o bancă să îl aştept, că aşa mi-a zis că vine el şi mă ia să mă ducă acasă. Vreo cinci ore am stat, am văzut cum treceau microbuzele şi eu nu m-am urcat în niciunul”, spune Ioana Calotă, cu un zâmbet amar în colţul gurii, după ce îşi dă seama cât de uşor s-a lăsat păcălită.
Un rovinărean de 81 de ani, Constantin Frântu, recunoaşte deschis că a fost „fraier” pentru că și el a picat în plasa escrocului, aşteptându-l, evident, ore bune pe o bancă în Târgu Jiu pentru a fi dus acasă. „Eu i-am spus că nu am mai mult de 3 milioane. Şi pe ăia de abia i-am încherbat. Mai aveam doar de microbuz și a zis că mă duce el cu maşina, să nu îmi fac griji. Mi-a dat o mapă, a zis că are acte în ea şi să îl aştept pe o bancă. Vreo cinci ore am stat şi când m-am uitat erau nişte hârtii albe. Eu am avut încredere în el pentru că vorbea la telefon. Zicea că discută cu primarul nostru şi că îi trebuie bani pentru nişte piese la maşină şi am zis că să-l ajut pe domn primar că e păcat să-l las să aibă maşina pe chituci. Și aşa am fost fraierit”, povesteşte bătrânul.
Recidivist
Ghinionul craioveanului a fost că o parte dintre cei pe care i-a păcălit, pentru că e posibil să fie și alții, au depus plângeri la Poliție, iar după o muncă de luni bune, anchetatorii i-au dat de urmă, iar luni seara l-au încătușat. Teodorescu e acuzat de înșelăciune, fiind posibil ca numărul victimelor să crească în perioada următoare, el mai având la activ o condamnare pentru astfel de fapte.
Șefa Casei de Pensii Gorj, Ioana Talău, le recomandă pensionarilor sau celor care vin să își ridice ajutoarele de înmormântare să fie foarte atenți cu cine intră în vorbă și ce fac cu banii, mai ales că în unele cazuri ajutoarele pot să ajungă și la 2600 de lei. „De regulă persoanele care solicită ajutorul de înmormântare sunt mai în vârstă și sunt afectate de pierderea cuiva drag din familie. În asemenea momente oamenii uită că în preajma lor sunt tot felul de persoane interesate să le inducă în eroare și să le ia banii, de aceea e bine să fie mult mai atenți pentru a nu fi implicați în situații de acest gen”, a menționat șefa Casei de Pensii Gorj, sfaturi de acest gen făcând și polițiștii, paza bună fiind cea care trece primejdia rea.