Joacă sfârşită tragic. Au încercat ore în şir să-l salveze pe Ştefan!
Sâmbătă a fost o zi tristă pentru turiştii veniţi la Rânca să se bucure de zăpada aşternută în ultimele zile, după ce un băiețel de 4 ani și jumătate și-a pierdut viaţa, înecat într-o fosă septică din apropierea pensiunii la care venise împreună cu bunicii săi. Un jandarm chemat de urgență la fața locului a intrat în haznaua plină cu apă murdară și fecale, reușind să îl scoată pe cel mic de acolo, dar fără ca viața copilului să mai poată fi salvată.
Ştefan Făsui urma să se bucure de un week-end minunat la munte, însă toate planurile au fost date peste cap în momentul în care cei care îl supravegheau, bunicii, l-au scăpat din ochi pentru câteva clipe. Când și-au data seama că nepoţelul lor este de negăsit, oamenii s-au alertat și au început să strige după ajutor, dar era deja prea târziu. „În spatele pensiunii, unde este fosa septică, e o pantă, iar el a venit ca pe tobogan. Haznaua nu avea probabil capac sau, dacă era, era foarte subțire pentru că acolo zăpada era întreagă, iar copilul când s-a dat a căzut direct în gaură. Gura de acces nu e mai mare de 40 pe 40 de centimetri, dar fix în ea s-a dus”, a spus unul dintre martorii care au ajutat la scoaterea băiatului la suprafaţă.
Intervenţia jandarmului
Nenorocirea a avut loc dimineaţa, înainte de ora 10.00, când cel mic urma să plece spre pârtie împreună cu alţi copii de vârsta lui pentru a se da pe derdeluș. După ce i-au observat lipsa, cei din cabana unde stătea cel mic au sunat la 112 și au alertat autoritățile, după care au ieșit afară și au strigat după ajutor. În circa un minut un echipaj al Jandarmeriei Montane, aflat în patrulare prin zonă, a primit mesajul de alertă și s-a deplasat imediat la locul nenorocirii, Aurel Hașcău fiind cel care nu a avut nicio reținere în a intra în fosa septică pentru a încerca să îl salveze pe Ștefan.
„El s-a dat pe un fel de derdeluş în spatele cabanei și în momentul în care a ajuns deasupra gurii de acces, nefiind un capac, a căzut în interior. Gura de acces e un pătrat cu latura de vreo 40 cm, iar adâncimea e la vreo trei metri. M-am legat cu o sfoară și de abia am intrat în interior. Aici apa și fecalele cred că aveau cam 1,80 metri, iar copilul plutea pe deasupra. Era cu fața în sus când am ajuns eu la el și l-am luat imediat în brațe. L-am scos la suprafață, l-am dus în pensiune ca să îi fie mai cald până venea Salvarea, iar apoi, la câteva minute, au ajuns cei de la Salvamont”, a explicat jandarmul care a făcut tot ce a depins de el pentru a-l salva pe micuț.
Resuscitare inutilă
Primii salvatori care au ajuns la faţa locului pentru a acorda primul ajutor au fost echipele Salvamont Gorj, care, până la sosirea medicilor de la Ambulanţă, au făcut tot ce a depins de ei pentru a-l resuscita pe Ștefan. Au trecut zeci de minute apoi până când au ajuns două echipaje de la Ambulanța Gorj, unul de la Novaci și altul de la Târgu Jiu, drumarii curățind în stațiune o porţiune de teren în ideea că poate fi chemat un elicopter care să îl preia pe băiat. Toate eforturile au fost însă zadarnice, unii dintre cei care au ajutat la scoaterea băiatului din hazna fiind supăraţi pe lipsa unui echipaj de salvare permanentă în zonă, nefiind pentru prima dată când e discutată o astfel de problemă.
„Eu vă spun că a trecut o oră până am văzut salvările aici. Noi așteptam o salvare care să vină cât mai repede, iar după o oră, cred, ne-am trezit cu două. Ce să facă două salvări după atâta timp aici? Evident că nimic! Nu se poate să ai pretenția că vrei să dezvolți turismul aici și să nu ai un echipaj medical în zonă. Sunt băieţii de la Salvamont aici, dar ei nu cred că pot interveni în asemenea situaţii. Când l-am scos noi pe cel mic, dacă era aici un echipaj medical, eu cred că copilul acesta putea trăi. După o oră putea să vină toată Staţia de Ambulanţă că nu mai aveau ce face și s-a și văzut. Nu mai spun că ai pretenţie de stațiune turistică și de zece ani nu ai canalizarea funcțională, deși știm toți că sunt țevile alea băgate în pământ și s-au cheltuit milioane de euro pe ele”, a spus, supărat, unul dintre angajații unei pensiuni din zonă, care a ajutat la scoaterea lui Ștefan din hazna.
Anchetă
Operațiunile de resuscitare s-au încheiat aproape de ora 13.30, mai bine de două ore medicii și salvamontiștii încercând să facă tot ce a depins de ei pentru a-l readuce la viață pe Ștefan. Erau însă șanse minime pentru a se întâmpla așa ceva. „Când am ajuns victima era în stop cardio respirator. Noi am început manevrele de resuscitare imediat și timp de aproape trei ore le-am continuat, dar fără un răspuns. Era și înecat și în șoc hipotermic, din nefericire”, a spus Claudiu Mitache, unul dintre salvamontiștii implicați în operațiunea de salvare.
Trupul neînsuflețit a fost ridicat și dus la Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei, în paralel Poliția deschizând o anchetă pentru a încerca să stabilească ce anume s-a întâmpla sâmbătă dimineața în pensiunea unde s-a produs nenorocirea. Cercetările sunt făcute pentru comiterea infracțiunii de moarte suspectă, eventualii vinovați urmând să fie descoperiți mai târziu.