Gorj: Au venit despăgubirile pentru pesta porcină
Vești bune pentru gorjenii care au rămas fără porci după ce au fost uciși din cauza pestei porcine. Au ajuns la Direcția Veterinară Gorj banii pentru despăgubirea proprietarilor. Deja, localnicii din Crușeț, unde a fost depistat primul focar, au primit banii. Pentru porcii sacrificați, oamenii au primit între 10 și 15 lei.
Zeci de porci au fost uciși după ce au fost afectați de virusul pestei porcine. Nu a durat prea mult pentru ca gorjenii care au rămas fără porcii de Crăciun să primească banii. Deja, statul a oferit despăgubiri familiilor din Crușeț, acolo unde a ajuns prima dată virusul. 10 lei pe kilogram au primit oamenii pentru porcii adulți, iar pentru cei tineri, cu 5 lei mai mult.
“Uciderea preventivă am făcut-o în satul Slăvuța și ucideri am mai făcut în Târgu Jiu, unde am avut trei focare. Din declarațiile vecinilor, ar fi fost cumpărați porci din județul vecin, la preț mai mic. Am ucis toți porcii pe care i-am găsit în această zonă, respectiv 44 de porci. Se lucrează deja la dosare. Am obținut banii. Săptămâna viitoare vor fi despăgubiți. Porcii adulți sunt plătiți cu 10 lei pe kilogram, iar cei tineri, cu 15 lei. S-au despăgubit focarele de la Crușeț. Deja oamenii au primit banii”, a declarat directorul DSV Gorj, Nicolae Călescu.
Călescul a explicat cum a ajuns în Gorj pesta porcină: „A început în comuna Crușeț. În urma anchetei, a rezultat că proprietarul de la Slăvuța s-a deplasat cu mașina în Dolj, unde se luptă și acolo cu această boală. Au fost uciși preventiv sute de porci și, în momentul acesta, ucid în continuare. S-a dus acolo să cumpere un gard electric, a cumpărat și niște pepeni și de aici a început nebunia. N-a luat porc. A trecut cu mașina prin focare și de aici a apărut virusul. A infestat gospodăria. A mâncat pepeni, i-a dat la porci și așa a apărut primul focar”.
Din Crușeț, fenomenul a luat amploare, iar virusul a ajuns chiar și la Târgu Jiu. „Au fost chemați și vecinii când a îngropat porcul. S-au îmbolnăvit și porcii vecinilor. A sacrificat un porc și i l-a dat soacrei, s-a îmbolnăvit și porcul ei și, de aici, au rezultat o serie de măsuri pe care le-am luat. Am uciși porcii care rămăseseră în viață în zonă. Am instalat covoare asfaltice. Am făcut dezinfecții. S-a stopat la acest nivel. Nu mai avem probleme”, a mai adăugat Călescu, la Sud FM.