Golea: Sper să rezistăm 20-30 de zile în greva foamei

Liderul sindical Marin Golea este hotărât să stea în greva foamei chiar şi o lună de aici încolo, dacă administraţia CE Oltenia nu va purcede la începerea negocierilor pentru amendarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Sindicalistul spune că nu va da înapoi până ce administraţia va convoca în scris comisia.

Reporter: Sunteţi deja de o săptămână în greva foamei. Care este starea de sănătate a d-voastră?

Marin Golea: Ca aceea normală după câteva zile de refuz de hrană. Atâta timp cât ne alimentăm cu apă, ne hidratăm, sper să rezistăm peste 20-30 de zile, tocmai în ideea de a face acest semnal de alarmă salariaţilor, că nu-i aşteaptă sub nicio formă vremuri bune. Se anunţă, având în vedere bugetul iniţial al Complexului Energetic Oltenia, pierderi la salariu. Ce să negociezi dacă îţi vine un buget iniţiat de către administraţie şi nu mai ai ce să negociezi pentru că negociezi sărăcia, dacă dumnealor nu s-au consultat cu sindicatele. Nu pot să vină să invoce acest lucru, că numai după ce bugetul va fi aprobat vor putea sta masa negocierilor cu noi.

Rep.: Vorbeaţi de 20-30 de zile de greva foamei. Mai puteţi rezista atâta timp?

M.G.: Da, vom continua atâta timp cât putem să stăm în picioare şi să vorbim şi parametrii aceştia medicali ne permit, dacă nu suntem luaţi cu forţa de salvare sau de Crucea Roşie. Noi vrem să continuăm această formă de protest până determinăm pe, nu pe domnul director general, Directoratul până la urmă, pentru că, dumnealui tot timpul spune că nu face ce vrea în această companie, are Directoratul cu care ia aceste măsuri, dispoziţii şi creează aceste nemulţumiri în rândul salariaţilor. Dânsul este manager privat şi are prerogative destul de mari, având în vedere prevederile HG 109, a guvernanţei corporative, dumnealui poate împreună cu Directoratul să ia orice măsură pentru a ţine compania pe linia de plutire, numai că aceste măsuri sunt luate în detrimentul salariaţilor. Noi nu vizăm funcţii, salarii, încercăm să apărăm şi să păstrăm drepturile negociate, cel puţin acelea din 2013.

Rep.: Ce v-ar mulţumi pentru a renunţa la acest protest?

M.G.: Să respecte Contractul Colectiv de Muncă aşa cum l-am negociat anul anterior şi să demarăm negocierea actului adiţional aşa cum este prevăzut în articolul 219 din contract.

Rep.: Dacă v-ar anunţa astăzi că vor începe negocierile veţi renunţa?

M.G.: Un anunţ nu ne poate mulţumi. Trebuie să văd concret. Să scriem pe hârtie. Anul trecut dânsul nici n-a participat, a venit sporadic, vreo 3-4 minute şi pleca. Era nemulţumit că am negociat salarii prea multe pentru disponibilizări, că dânsul le-a spus să negocieze cu noi pachetul acesta de performanţă la 12 TW, nu la 9 cum am negociat noi. Dânsul din start a avut acele gânduri care să ducă la pierderea drepturilor salariaţilor.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: