Giorgi (Minprest Rovinari): Sindicatul a amânat negocierea noului CCM
Salariații Minprest Serv Rovinari vor mai sta o vreme fără Contract Colectiv de Muncă (CCM). Sindicatul majoritar a notificat conducerea unității că amână negocierile la o dată neprecizată. Doi sindicalişti vor ca în CCM să rămână articolul care îi protejează de eventuale concedieri colective şi din acest temei au refuzat semnarea documentului, susţine directorul Giorgi.
Reporter: Miercuri aveți o nouă rundă de negocieri cu sindicatele pentru înnoirea Contractului Colectiv de Muncă. S-a schimbat ceva între timp?
Gabriel Giorgi: Trebuia să ne întâlnim miercuri, dar sindicatul majoritar ne-a trimis astăzi (n.red. 9 mai 2017) o adresă prin care a solicitat amânarea discuţiilor la o dată care se va stabili ulterior. În prezent nu avem CCM. Am primit o cerere de ajutor de înmormântare, dar fiind faptul că documentele de deces au fost înregistrate cu dată înainte de a expira CCM, am dat curs solicitării, chiar dacă contractul nu mai era în vigoare.
Rep.: Care credeți că este motivul pentru care sindicatul a solicitat amânarea negocierilor?
G.G.: Nu știu. Probabil că cele două doamne sindicaliste nu vor să semneze nici acum. Societatea nu este afectată pentru că nu există Contract Colectiv de Muncă. Neavând CCM, se aplică prevederile Codului Muncii. Afectați sunt salariații. Acolo sunt prevederile acestea de ajutor în caz de deces sau de zilele libere, dacă se căsătoresc sau botez, iar dacă situația financiară a unității permite, se pot acorda și prime în bani, nu numai tichete de masă. Toate chestiunile acestea sunt pierdute în situația în care ne-am permite să acordăm bonificațiile.
Rep.: Aveți un mesaj pentru reprezentanții sindicatului?
G.G.: Eu am încercat permanent să am o discuție corectă, și cu o parte din reprezentanții salariaților am reușit, mai puțin cu cele două doamne care nu își văd decât interesul personal. Din reacțiile angajaților, mi-au fost trimise mesaje și pe telefon și pe facebook, nu sunt de acord cu atitudinea celor două reprezentante ale lor. Eu nu pot să intervin în activitatea sindicală și este treaba lor ce fac acolo.
Rep.: În unele cariere ale CE Oltenia se lucrează la program de 6 și 7 zile. Acest lucru influențează în vreun fel programul de lucru al Minprest?
G.G.: Nu, noi avem un contract clar încheiat cu CE Oltenia, asta înseamnă prezența angajaților Minprest 5 zile pe săptămână la serviciu, mai puțin activitatea de PSI și supraveghere centrale termice, care necesită o prezență 7 zile din 7, 24 de ore din 24. Nu are legătură cu prelungirea perioadei de lucru de către CE Oltenia.