Ghicitul în boabele de porumb, un obicei vechi din Novaci

Un obicei deosebit care încă trăiește în inimile celor din zona Novaci este ghicitul în boabele de porumb. Acest obicei a fost un moment de bucurie și de speranță, pentru fetele tinere, dar și femeile mai în vârstă care au fost prezente la șezătoarea de Dragobete, la punctul gastronomic din Novaci pentru a își descoperi viitorul.

Datul în boabe de porumb concurează de sute de ani cu ghicitul în cafea sau în cărţi, mai ales în mediul rural. În zona de sub munte, departe de ochii lumii încă mai găsim femei care cunosc taina datului în boabele de porumb. Vorbele care se spun înainte de a se începe ritualul se fură de la cine practică obiceiul. Am mai aflat și că de Dragobete nu se spun descântece de către cei care le mai știu, dar și că 41 de boabe de porumb îți pot ghici viitorul.

Ghicitul s-a făcut la o masă, cu ajutorul boabelor de porumb, simbol al belșugului și al abundenței, care sunt folosite pentru a “vorbi” despre dragoste, sănătate și împlinirea dorințelor. În cadrul acestei tradiții, în funcție de modul în care boabele se așează sau de modul în care sunt interpretate, se dau previziuni despre viața viitoare a celor care participă. Acest ritual nu este doar un joc de distracție, ci și un mod prin care tinerii se conectează cu tradițiile și cu înțelepciunea străbunilor, care credeau că boabele de porumb pot aduce răspunsuri la întrebările esențiale ale vieții. Acest obicei reînvie dorința de a crede în miracole și în îndeplinirea visurilor, devenind un ritual plin de semnificație în cadrul sărbătorii Dragobetelui.

Femeile în vârstă care au fost prezente la șezătoare spuneau că nu este suficient ca procedura să fie învăţată mecanic, „ci trebuie să crezi”, dar și că cel care face procedura trebuie să aibă „har” pentru ca cele ghicite să se îndeplinească.

Sezătoarea de la Novaci nu a fost doar un loc de întâlnire și socializare, ci și o păstrătoare a tradițiilor străvechi, care continuă să aducă împreună generațiile și să le conecteze la un trecut plin de înțelepciune și simbolism. Șezătoarea plină cu obiceiuri și tradiții de la Punctul Gastronomic din Novaci al băciței Mărioara Băbu a fost coordonată de profesoara, Elena Basarabă, directoarea Casei de Cultură din Novaci.

Vizualizări: 569

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: