Fuziunea CEO cu ICSITPML, respinsă de acţionari

Adunarea Generală a Acţionarilor Complexului Energetic Oltenia a respins propunerea directoratului privind fuziunea prin absorbţie cu institutul de cercetări miniere din Craiova, aflat în insolvenţă. „Nu aprobă declanşarea procedurii de fuziune prin absorbţie a SC ICSITPML SA Craiova de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (...) şi nu aprobă împuternicirea Directoratului societăţii să semneze Proiectul de fuziune”, se arată în hotărârea AGA nr. 16 din 7 aprilie 2015, publicată recent în Monitorul Oficial.

Fuziunea CE Oltenia cu institutul de cercetări miniere din Craiova părea o afacere bună pentru companie, chiar dacă ICSITMPL este în insolvenţă. CEO este principalul client al institutului, care deţine toate planurile carierelor miniere din Oltenia. Lichidatorul BNP Consult a propus reorganizarea institutului, nu falimentul, dând asigurări că toate datoriile pot fi plătite în doi ani.

Institutul deţine toate documentaţiile carierelor miniere

Institutul de Cercetări Ştiinţifice şi Proiectări Mine pe Lignit din Craiova a fost înfiinţat în anul 1967, când în Oltenia urma să se facă deschiderea şi punerea în exploatare a şase mari bazine miniere: Rovinari, Motru, Jilţ, Gilort – Amaradia, Berbeşti şi Husnicioara. Actualmente ICSITPML SA funcţionează cu un număr de 44 angajaţi. În luna mai 2014 SC ICSITPML SA Craiova a intrat în executare silită, după un act de control controversat al Finanţelor. Fiscul a stabilit atunci un debit de 260.727 lei datorat anterior anului 2009, contestat de institut, plus majorări în cuantum 273.659 lei şi penalităţi de 39.108 lei calculate în perioada 2009-2014. Sume care au dus institutul pe pierdere.

SC ICSITPML SA, de la înfiinţare şi până în prezent, a elaborat şi promovat documentaţii tehnico-economice pentru 55 de obiective miniere. În prezent mai sunt în funcţiune 17 exploatări cariere şi o mină pentru care institutul, în calitate de proiectant general, asigură proiectarea investiţiei (documentaţii geologice, documentaţii tehnice de specialitate – proiectări utilaje, linii şi staţii electrice s.a.m.d.) precum şi activităţile suport necesare proiectării (ridicări si planuri topografice, prospecţiune geologică, studii geotehnice, documentaţii de mediu). Pentru restul obiectivelor miniere SC ICSITPML SA a întocmit documentaţiile de închidere şi monitorizare post-închidere.

Potrivit planului de reorganizare propus de BNP Consult, institutul este captiv Complexului Oltenia. „Din punct de vedere comercial, institutul a devenit captiv unui singur beneficiar, respectiv S. Complexul Energetic Oltenia SA. Pe cale de consecință, evoluția institutului a devenit strict legată de politica investițională, de achiziții și de mentenanță a Complexului Energetic Oltenia”, arată planul de reorganizare.

ICSITPML deţine în Craiova o clădire cu mai multe niveluri, evaluată de peste un milion de euro, din care un etaj este deţinut de CE Oltenia, iar parterul va fi vândut de lichidatorul judiciar.

Vizualizări: 296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: