Furtuni anunţate prin SMS. Bătrânii de la sate, fără telefoane, aşteaptă să bată clopotele a dezastru
Pentru ca oamenii să ştie dacă sunt în pericol, Guvernul s-a gândit să lanseze o aplicaţie prin care să fie avertizaţi. Fiecare utilizator de telefonie mobilă care are, bineînţeles, şi un telefon performant va fi informat în caz de dezastru. La sate, oamenii nu sunt mari iubitori ai tehnologiei şi nu au încredere în acest sistem. Şi-ar dori să fie avertizaţi cu ajutorul clopotelor de la biserici ori cu sirenele de la primărie.
Oamenii ar putea fi înştiinţaţi printr-un mesaj. Avertizările vor ajunge, simultan, la toţi utilizatorii de telefoane mobile. Mesajul poate fi trimis înainte ca fenomenul natural să înceapă cu cel puţin 20 de minute, astfel ca oamenii să îşi ia măsurile de siguranţă. Decizia luată de guvernanţi nu-i încălzeşte pe gorjeni. Nu au încredere în mesaje pe telefon.
„Degeaba ne anunţă”
„Ploile vin de la Dumnezeu. El dacă dă, noi nu avem ce face. Nu ne putem împotrivi dacă vine prăpădul. Eu nu am telefon mobil. Sunt bătrână, nu folosesc. Copiii au telefon, dar nu sunt acasă. Nu mi-e frică decât de Dumnezeu”, ne-a spus o localnică din Băleşti. Nici alţi vecinii nu sunt mai încrezători. „Eu am un telefon mobil, dar nu prea ştiu să-l folosesc. Oricum nu ne putem împotrivi noi calamităţilor”, a fost de părere un alt localnic. „Dumnezeu e mare. Nu ştiu ei când vine urgia. Degeaba ne anunţă ei. Nici nu cred că ne-ar fi de folos”, s-a plâns un pensionar din localitate.
„În sat, am rămas doar noi, bătrânii”
În plus, sunt oameni care nu deţin un telefon mobil şi ar vrea altă cale să fie atenţionaţi. Clopotele de la biserică ar putea anunţa pericolul, exact ca pe vremuri. Ori, autorităţile să anunţe, în timp util, toţi localnicii pentru a-şi lua măsuri de siguranţă: „Cu clopotul de la biserică, am fost anunţaţi şi în trecut. E mai bine aşa. Aşa aude toată lumea. La sate, am mai rămas doar noi, bătrânii. Oamenii bătrâni nu au telefoane. Avem şi sirenă aici în comună. Aşa o auzim toţi”, a fost sfatul unei femei din Drăguţeşti. „Prin sirenă, prin clopot, să ne anunţe. Mai demult, când erau furtuni, ne avertizau prin clopotul bisericii. Eu nici nu am telefon mobil şi nici nu ştiu să folosesc. Sunt bătrână. La 72 de ani, nu mai învăţ eu să umblu pe telefon”, ne-a mărturisit o altă femeie.
Chiar şi aşa, sunt primării care nu deţin nici acum o sirenă de alarmare a populaţiei în caz de dezastru. Multe folosesc şi acum clopotele de la biserici în exerciţiile de simulare a unui pericol, iar alte comune unde există alarme, acestea nu funcţionează. Măsura impusă de Guvern va putea fi pusă în practică în două luni şi a venit după tragediile din vestul ţării.