FRF scoate din schemă jucătorii străini din primele două ligi

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a susținut o conferință de presă la finalul Comitetului Executiv.  Cu această ocazie șeful FRF a anunțat noua regulă impusă echipelor din Liga 1 și 2, obligate să aibă minim cinci jucători români în echipă pe toată durata unui joc.

Cea mai importantă decizie luată în CEx al FRF va face echipele din Liga 1 și 2 să se gândească de mai multe ori atunci când vor să aducă un jucător străin. „Cel mai așteptat subiect se referă la regula 5+6. Pot să vă anunț cu bucurie că astăzi s-a adoptat o nouă regulă în fotbalul românesc la nivelul primelor două eșaloane. Regula 5+6 se aplică începând cu sezonul 2024/2025. Presupune ca pe durata unui joc să avem cel puțin 5 jucători formați la nivel național. Din stagiunea 2025/2026, numărul lor va crește la 6”.

Burleanu a adus argumente în privința noii reguli: „Ce mai remarcăm în ceea ce privește Liga 1 este că numărul mare de minute jucate de fotbaliștii străini crește de la un an la celălalt. Am sesizat un trend descendent cu privire la folosirea jucătorilor U21 și U23. Cluburile au vândut jucători de aproximativ 140 de milioane de euro în ultimii ani. 62% au fost vânzări reprezentate de fotbaliști sub 23 de ani. Descoperim la nivel european o creștere a interesului pentru această categorie”.

Președintele FRF a anunțat și pedepsele care se vor aplica cluburilor: „În luna decembrie spuneam că vom folosi mecanismul plăților de solidaritate. În prima fază, vom aplica sancțiuni de ordin financiar. Vor fi legate de sumele de la UEFA și de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca. Chiar la începutul anului am avut o întâlnire cu premierul României. Suntem încrezători în implicarea și susținerea celor mai importante academii din fotbalul românesc. Plățile de solidaritate se acordă tuturor cluburilor din Liga 1 și Liga 2 care nu se califică în grupele cupelor europene și care intră în top 20 academii. În 2024, plățile sunt de 2,5 milioane de euro. Dacă nu respecți regula, banii vor fi opriți”.

Vizualizări: 1,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: