Fostul prim-ministru la bustul gol, soţia cu sânii prea mari

Busturile fostului premier Gheorghe Tătărescu şi soţiei sale Arethia, amplasate într-un parc din Târgu Jiu, vor fi date jos, la cererea Ministerului Culturii. Măsura vine la câteva zile după ce ministerul a decis şi înlăturarea bustului lui Sergiu Nicolaescu, amplasat fără avizele necesare. În cazul Arethiei Tătărescu, supărarea ar fi de la sânii prea mari şi bluza transparentă. „Dacă pe Gheorghe Tătărescu l-am făcut la bustul gol, nu era să pun pe Arethia palton”, este explicaţia artistului, Paul Popescu. Sculptorul crede că este o răzbunare a autorităţilor, după ce a criticat modul în care operele lui Brâncuşi au fost distruse, prin spălare cu jet de apă sub presiune.

Paul Popescu este artistul care s-a inspirat din fotografii ale vremii atunci când a realizat bustul Arethiei Tătărăscu. Nu i-a comunicat nimeni nimic în privința bustului prea generos pe care i l-a făcut soției singurului prim-ministru născut în Gorj, dar știe că „sunt probleme”. A avut în acest sens o discuție cu secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, atunci când acesta a venit la Târgu Jiu pentru a analiza situația operelor lui Brâncuși, ocazie cu care s-a interesat și de celelalte lucrări expuse în oraș, mai ales pe Axa Căii Eroilor.

„Cu domnul ministru Boroianu m-am cunoscut cu ocazia vizitei făcute de domnia sa la Târgu Jiu și atunci, personal, deci în nume personal, aprecia că o găsește prea sexoasă această lucrare. Eu m-am folosit de fotografii realizate în acea perioadă, am avut toate aprobările necesare pentru machetele pe care le-am folosit și am considerat că nu sunt probleme. Dacă e să privim lucrurile în față, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, chiar era o damă bine și sânii reprezentau ceva. Pe mine nu m-au chemat la inaugurare la niciuna dintre lucrări, iar despre bustul doamnei nici nu mi s-a spus că va fi expus într-un spațiu public. Mi-a fost comandat de Muzeul Județean și cu câteva minute înainte de inaugurare mi s-a spus că are loc ceremonia, eu fiind plecat atunci la București la o expoziție”, a explicat ieri Paul Popescu.

Gorjenilor le place

Trecătorii aflați ieri prin Parcul Arethia Tătărăscu nu găseau nimic în neregulă la bustul acesteia și mai ales la mărimea sânilor. Oameni trecuți de a doua tinerețe, bărbați și femei, erau de părere că autoritățile locale ar trebui să obțină avizele necesare și să lase operele la locul lor, mai ales că pentru fiecare dintre acestea s-au plătit câteva mii de euro. „Are și sutien doamna Tătărăscu pe ea, așa mi se pare. E foarte bună, ca operă de artă. Personal nu am cunoscut-o pe doamna, dar aici arată bine. Sânii cred că sunt potriviți, nu sunt deloc mari. De ce să o dea jos? S-o păstreze pentru că e o operă de artă și e păcat de ea. Sau vor să distrugă totul, așa cum au făcut până acum?”, spunea un bărbat, în timp ce o bunicuță ce își plimba nepoțelele prin parc susținea și ea nevoia de a păstra opera pe soclul respectiv. „E foarte bine că s-au gândit să facă ceva pentru soții Tătărăscu, niște gorjeni care au făcut cu adevărat ceva pentru județul acesta în vremuri grele. Dacă unora li se pare că sunt sânii prea mari nu cred că e o problemă. Oricum pe vremea aia nu avea silicoane, iar cine a făcut bustul probabil s-a folosit de fotografii din perioadă. S-o lase aici și să ne aducem aminte de fiecare dată de realizările familiei Tătărăscu pentru Gorj”, a declarat femeia.

Realizările lui Tătărescu

La doi pași de bustul Arethiei Tătărescu se află cel al soțului său, Gheorghe Tătărăscu, fost prim-ministru al României de două ori în perioada interbelică. Originar din Gorj, din apropiere de Rovinari, fostul premier a realizat în vremea mandatului său o serie de obiective importante în județ, de la fosta fabrică de țigarete, la Uzina Mecanică Sadu și Sanatoriul TBC de la Dobrița. Bustul său, inaugurat cu vreo trei ani în urmă, nu a fost autorizat nici până în prezent, iar Ministerul Culturii a dispus îndepărtarea acestuia din spațiul public până nu se obțin avizele necesare.

„Municipalitatea trebuie să obţină avizul Ministerului Culturii şi pentru bustul lui Gheorghe Tătărăscu, însă pentru acesta nu sunt obiecţiuni din punct de vedere estetic”, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Direcţiei de Cultură Gorj. „În ceea ce priveşte bustul lui Gheorghe Tătărăscu, acesta a fost donat primăriei cu obligaţia ca municipalitatea să obţină avizele”, a declarat Paul Popescu.

TERMEN

„Am primit aviz nefavorabil şi pentru bustul Arethiei Tătărescu. Se vor purta discuţii în acest sens, iar după Paşti se va stabili ce trebuie făcut”, a declarat Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

COSTURI

Pentru realizarea bustului Arethiei Tătărăscu, municipalitatea a scos din bugetul local suma de 40.000 de lei. „Primăria a cheltuit în jur de 40.000 de lei, a plătit turnarea, drepturile de autor şi avizele”, a declarat Paul Popescu. Iniţiativa realizării bustului Gheorghe Tătărăscu a aparţinut Consiliului Judeţean Gorj care a alocat 5.000 de euro.

Vizualizări: 356

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: