Fostă campioană mondială la înot, condamnată la 12 ani de închisoare

Campioana mondială la înot Aliaksandra Herasimenia, acum în vârstă de 36 de ani a fost condamnată în Belarus, în lipsă la 12 ani de închisoare pentru ”înfiinţarea unei structuri extremiste”. Condamnarea a fost pronunţată de un tribunal din Minsk.

Fostă înotătoare și medaliată la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 și Rio 2016, Aliaksandra Herasimenia a fost condamnată în Belarus, în lipsă la 12 ani de închisoare.

Potrivit ONG-ului Viasna, o organizaţie de apărare a drepturilor omului, belarusa în vârstă de 36 de ani, care s-a retras din activitatea sportivă în 2019 trăieşte în exil. Aceasta a fost considerată vinovată şi de ”apel la sancţiuni împotriva Belarusului” şi de ”transmiterea de informaţii false cu privire la evenimentele” din ţară, după cum informează sursa citată.

În timpul unei mişcări de protest faţă de realegerea contestată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în 2020, Herasimenia a semnat o scrisoare deschisă, alături de alţi sportivi bieloruși și a făcut apel la alegeri libere. În aprilie 2021, Herasimenia a vândut la licitaţie medalia de aur câştigată la Campionatele Mondiale din 2012 în scopul strângerii de fonduri pentru sportivii care se opun puterii din Belarus.

Vizualizări: 1,840

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: