Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Fost şef de obşte, pus în libertate. Prejudiciu uriaş, neachitat!

Condamnat în vara lui 2016 la 5 ani şi 4 luni de închisoare într-un dosar penal instrumentat de DNA, fostul şef al Obştii Pociovalişte, Ion Tomescu, a reuşit să obţină marţi punerea sa în libertate. La începutul anului, Judecătoria Târgu Jiu a decis să admită propunerea de liberare condiţionată, dar decizia respectivă nu era definitivă.

Procurorii DNA au contestat sentinţa şi au sperat că vor convinge instanţa superioară, respectiv Tribunalul Gorj, că există motive ca Tomescu să rămână în continuare în spatele gratiilor, lucru care nu s-a întâmplat. Reprezentantul DNA la procesul de la Târgu Jiu chiar a menţionat marţi că una din condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru eliberarea condiţionată a unui condamnat o reprezintă achitarea prejudiciului pentru care a fost dată sentinţa. Tomescu a menţionat însă, la rândul său, că nu depinde de el rezolvarea acelei probleme atâta timp cât instanţele de judecată nu au stabilit nici până acum valoarea prejudiciului.

Curtea de Apel Argeş, cea care a dat verdictul final de condamnare la închisoare a lui Tomescu, a stabilit ca în privinţa prejudiciului să aibă loc un proces separat, iar dosarul se află încă la început, pe rolul Tribunalului Vâlcea. Asta în condiţiile în care faptele pentru care Tomescu a făcut puşcărie s-au petrecut în 2004-2005. Ancheta penală a DNA a fost finalizată printr-un rechizitoriu în toamna lui 2011, la acel moment procurorii susţinând că valoarea estimată a prejudiciului este de peste 4,8 milioane lei.

Paguba ar fi fost creată prin trecerea în proprietatea Obştii Pociovaliştea a peste 500 de hectare de pădure din muntele Mereuţu, judeţul Gorj. Trecerea s-a făcut în baza unor acte false şi în înţelegere cu fostul primar şi secretar al comunei Voineasa, din Vâlcea, precum şi cu acordul lui Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic din Voineasa. Cu toţii au fost condamnaţi pentru faptele lor, iar Deaconeasa s-a ales chiar cu mai multe dosare şi condamnări la activ, el fiind cunoscut ca „Stăpânul Parângului”, după ce a reuşit să stăpânească mii de hectare din zona montană a Gorjului şi judeţului Vâlcea.

Vizualizări: 1,931

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: