Fost procuror, prins băut, iertat de judecători

Procurorul care l-a anchetat pe gorjeanul care a stat 12 ani nevinovat în pușcărie a scăpat destul de ușor după ce a fost prins băut la volan.
Ion Diaconescu a fost condamnat la Târgu Jiu la 1 an şi 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, dar foștii săi colegi au contestat sentința.
Vineri, 3 iunie, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat definitiv în acest caz, respingând ca nefondat apelul procurorilor gorjeni.
„Respinge apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu împotriva sentinţei penale nr. 275 din data de 04.03.2022 pronunţată de Judecătoria Târgu Jiu în dosarul nr. 13827/318/2021, având ca obiect acţiunea penală pornită împotriva inculpatului Diaconescu Ion, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art.336 NCP). În baza dispoziţiilor art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta sentinței.
Fostul procuror Ion Diaconescu, trecut de vârsta de 70 de ani, a fost depistat, în luna mai, anul trecut, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Siretului din municipiul Târgu Jiu, având o concentrație de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În primăvara acestui an, fostul procuror a fost condamnat pentru conducere sub influența alcoolului de către Judecătoria Târgu Jiu. Magistrații au decis amânarea aplicării pedepsei, sentință fiind menținută la Craiova.
„Instanța apreciază că inculpatul în mod evident nu prezintă o periculozitate sporită, care să justifice aplicarea unei pedepse, chiar prin raportare la nivelul ridicat al alcoolemiei, stabilirea unei pedepse cu închisoarea şi amânarea aplicării acesteia ar prezenta garanții reale pentru o persoană cu un comportament corespunzător în societate, prezenta infracțiune constituind de asemenea un avertisment pentru ca pe viitor să nu mai revină în sfera ilicitului penal, iar capacitatea de îndreptare a acestuia se poate realiza cu maximă eficiență printr-un tratament sancționator mai blând, în condiţiile art. 83 cod penal”, a motivat instanța de la Gorj.
Astfel spus, fostul magistrat rămâne cu cazierul judiciar nepătat și nu are nicio interdicție, singura condiție fiind să nu încalce legea până la expirarea termenului de supraveghere de doi ani.
Ion Diaconescu este procurorul care a dispus arestarea și trimiterea în judecată, în 1992, a lui Marcel Țundrea, pentru crimă și viol. După 12 ani în spatele gratiilor, gorjeanul și-a dovedit nevinovăția în baza testului ADN.
Cazul Țundrea a devenit emblematic pentru suferința cauzată unui om nevinovat, fiind catalogat drept cea mai mare eroare judiciară din România.
Vizualizări: 4,226
Distribuie Trimite pe WhatsApp