Fost director de bancă, ingineri şi economişti în Alaiul Colindătorilor

Alaiul Obiceiurilor de Iarnă a poposit ieri în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Copii cu vârste de 4-5 anişori s-au alăturat vârstnicilor de peste 80 de ani pentru a vesti Naşterea Domnului. Printre colindători s-a aflat şi un fost director de bancă, precum şi ingineri, economişti şi profesori, iubitori ai tradiţiilor din ajunul sărbătorilor. Aceştia retrăiesc anii copilăriei de fiecare dată înainte de sărbători şi îi îndrumă pe tineri să păstreze cu sfinţenie obiceiurile.

Grupuri de colindători din Gorj şi Mehedinţi le-au colindat, ieri dimineaţă, pe autorităţile judeţului. Cel mai mic dintre colindători avea doar 4 anişori şi a venit tocmai de la Baia de Aramă. „La noi, la Mehedinţi, se colindă de-adevăratelea. Cel mai mic membru al nostru are doar patru anişori, dar vechime de doi ani în ansamblu. Reprezentăm grupul „Bordeiaşul” de la Baia de Aramă. Sunt 25-30 de copii în grup, cu vârste cuprinse între 4-18 ani. Noi întotdeauna venim la Alaiul Obiceiurilor de Iarnă, suntem un grup privilegiat, de fiecare dată am fost invitaţi, deşi suntem din afara judeţului. Copiii noştri abia aşteaptă să venim la Târgu Jiu şi cred că reuşim să transmitem emoţia stării de bine a Naşterii Domnului”, a declarat Georgeta Corlan Enache, coordonatorul grupului de colindători de la Baia de Aramă.

Cel mai vârstnic colindător a fost din Polovragi. La 81 de ani, gorjeanul spune că va colinda atâta timp cât îl vor ţine picioarele. „Am cântat la pigulină, flaut, fluier mic, fluier mare. Copiii şi nepoţii nu colindă, nu respectă tradiţia, dar eu nu voi renunţa la colindat atâta timp cât pot merge. Ocupaţia mea a fost muncitor forestier, de acolo am ieşit la pensie. Nu mergem pentru bani, oamenii ne dau colaci, dulciuri, fiecare ce vrea, bani nu este necesar. Oamenii ne aşteaptă şi ne primesc în casă”, a declarat Ion Surupăceanu, din Polovragi.

Au renunţat la munca de birou şi s-au îmbrăcat în ciobani

Deşi o viaţă au prestat muncă de birou, colindătorii şi-au uitat pentru câteva ore meseria şi s-au reîntors la anii copilăriei. „Colindul apropie oamenii şi transmitem mesajul acesta, al Naşterii Domnului. Suntem un grup mare de bărbaţi, 100 de persoane, dar în colindat merg grupuri de 10-15 persoane, se cântă pe două trei voci. Obişnuim să mergem cu capra, cu ursul, cu Pluguşorul, iar copiii cei mici merg cu buhaiul. Avem ocupaţii diverse: agricultori, economişti, ingineri”, a declarat Gheorghiţă Epure.

Printre colindători s-a aflat şi un fost director al unei instituţii bancare. „De mic copil am purtat icoana Naşterii Domnului, cu steaua, cu cântecele de colinde de Crăciun şi de Anul Nou. Din clasa a cincia, am fost în echipă cu actualul primar Făsuescu, mergeam împreună la colindat, eram pregătiţi şi cu stea, şi cu ursul. Noi am fost crescuţi în spiritul credinţei şi al tradiţiei din zona noastră. Am menţinut şi acum obiceiul cu ursul, ca pe vremuri când se juca de ursarul din sat. Ne dorim să nu pierdem tradiţia, când am fost director mergeam mai rar cu colindul, dar odată ieşit la pensie mă pot ocupa mai mult de colinde. Copiii sunt stabiliţi în Bucureşti, dar de sărbători vin acasă, ne adunăm toţi în jurul bradului, cântăm colinde din fluier, cântăm din voce, nepoţii cântă şi ei ce au învăţat pe la grădiniţă, e ceva nemaipomenit”, a declarat Gheorghe Popescu de la Polovragi.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: