Fondul Suveran, înfiinţat în doi paşi

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care ar urma să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. Ulterior, vor fi stabilite şi companiile care intră în Fond, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Teodorovici a anunţat că în primă fază va fi stabilit doar modul de funcţionare a fondului, după care va fi stabilită componenţa. „Iniţial, vom crea cadrul legislativ în care să putem crea astfel de fonduri. (...) Ulterior, vom anunţa şi companiile care vor intra în acest Fond. Aceste fonduri au rol în finanţarea inclusiv a start-up-urilor, a investiţiilor în industrie (...), în crearea de locuri de muncă, în dezvoltarea capitalului uman şi a pieţei de capital”, a anunţat ministrul.

Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din Fond sunt firme precum Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min. La lista iniţială au mai fost adăugate şi alte companii, printre care Complexul Energetic Oltenia. Noul context economic în care se află compania din Gorj ar putea să excludă CE Oltenia din listă. Din Fondul Suveran nu pot face parte decât companii profitabile, iar Complexul Energetic Oltenia estimează că va încheia acest an pe pierdere.

Vizualizări: 760

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: