Fondul Proprietatea vrea să privatizeze complexurile
Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a rupt ieri gura târgului cu o declaraţie menită să arate că demersurile pentru înfiinţarea Electra nu sunt unele îngreunate din întâmplare, acesta susţinând o altfel de privatizare a complexurilor energetice din Oltenia. În viziunea acestuia, complexurile ar putea fi privatizate chiar de către Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, companii ce pot fi listate la bursă şi despre care pe la Târgu Jiu se ştie că ar urma să fie părţi ale viitoarei companii energetice.
Ionel Manţog, directorul economic al CE Turceni, avertizează că aici este vorba despre alte interese şi că înfiinţarea Electra ar fi cea mai bună soluţie.
Fondul Proprietatea are un sfert din acţiunile complexurilor energetice din Oltenia, orice poziţie a reprezentanţilor acestuia neputând fi ignorată, fondul fiind înfiinţat pentru despăgubirea cu acţiuni a românilor cărora regimul comunist le-a confiscat averile. Ieri, Greg Konieczny a declarat că două dintre unităţile ce ar urma să fie incluse în Electra, respectiv, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, cei mai mari producători de energie electrică din România, sunt pregătite pentru a fi listate la bursă. Listarea la bursă este considerată o soluţie pentru sectorul energetic, managerul fondului care administrează Fondul Proprietatea referindu-se cu această ocazie şi la unităţile de la Turceni, Rovinari şi Craiova. În opinia sa, cele trei complexuri ar trebui restructurate şi vândute, Konieczny indicând şi potenţialii cumpărători.
"Din punctul nostru de vedere, atât Nuclearelectrica cât şi Hidroelectrica, ar trebui listate, pentru că cele două companii sunt pregătite pentru asta. (...) În urma listării, cele două companii pot beneficia de o transparenţă ridicată, o mai bună supervizare. În ceea ce priveşte complexurile energetice, credem că nu este timp de pierdut şi trebuie începută restructurarea, iar o opţiune ulterioară ar fi aducerea companiilor pe piaţă. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica ar putea fi potenţiali cumpărători", a spus Greg Konieczny. Procesul de listare la bursă a celor două mari companii a fost blocat după ce autorităţile au decis să înfiinţeze Electra şi Hidroenergetica, noile companii având incluse în structura lor şi Nuclearelectrica, dar şi Hidroelectrica.
Electra e mai avantajoasă
Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, explică de ce intenţia Fondului nu ar fi de bun augur. „Fondul Proprietatea, respectiv echipa managerială, are interese proprii, atât ca instituţie, cât şi ca echipă, şi nu garantez că aceste interese înţeleg situaţia sistemului energetic naţional. Din propunerea făcută ieri rezultă că ideea agregării producătorilor de energie în una sau mai multe entităţi cu o producţie mixtă este însuşită şi de Fondul Proprietatea. Forma propusă, respectiv listarea rapidă la bursă a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica şi eventuala achiziţionare a complexurilor de către acestea cred că ar întârzia procesul de coagulare a producătorilor. Cred că este o poziţie partizană, bazată pe obiective ale Fondului şi a clauzelor contractului de management“, a spus Manţog.
Acesta crede că tot înfiinţarea companiei Electra ar rămâne soluţia cea mai avantajoasă pentru gorjeni. Mult mai rapid s-ar putea finaliza constituirea Electra şi listarea la bursă a noii companii, cu efecte favorabile şi pentru sistemul energetic, dar şi pentru Fond”, declară Manţog.