CE Turceni şi CE Rovinari renunţă la concedieri
Administraţiile complexurilor energetice Turceni şi Rovinari au început ieri discuţiile privind reducerea cheltuielilor de personal cu 11% în acest an pornind de la premisa că nu vor face concedieri colective. Discuţiile au fost purtate în prezenţa lui Constantin Bălăşoiu, cel desemnat de Ministerul Economiei să poarte negocierile, şi care a susţinut ideea.
Nu au trecut decât câteva zile de când companiile din minerit şi energie au depus la AJOFM Gorj notificări privind concedierile colective la care vor recurge din 1 martie, astfel că peste puţine zile 484 de salariaţi de la CE Turceni şi 448 de angajaţi ai CE Rovinari ar fi trebuit să primească preavizele.
Ieri a apărut însă o veste bună, anul acesta se va încerca reducerea cheltuielilor de personal cu 11% fără a se apela la concedieri colective. Astfel, Bălăşoiu a agreat propunerea de a reduce alte tipuri de cheltuieli. Eugen Iovan, preşedintele sindicatului Energia Turceni, a confirmat înţelegerea la care s-a ajuns cu Constantin Bălăşoiu. „O să tăiem din prime, din diurne, din cheltuielile de transport şi din alte drepturi, astfel încât să ajungem la reducerea de 11%”, a spus Iovan. O discuţie similară va fi astăzi şi la CE Rovinari. Rămâne de văzut dacă şi SNLO va putea evita concedierile, având în vedere scăderea cererii de lignit.
Nebunia concedierilor ar putea lua sfârşit
Confuzia creată de săptămâni bune în jurul programelor de restructurare pare să ia amploare acum, prin decizia de renunţare la concedieri, dar pe de altă parte pune punct unei adevărate nebunii. Totul a început acum câteva săptămâni, când Ministerul Economiei i-a mandatat pe Constantin Bălăşoiu şi Daniel Burlan să negocieze programele de restructurare. În zilele dintre Crăciun şi Revelion, consiliile de administraţie ale complexurilor energetice şi SNLO s-au întrunit şi au aprobat numărul de concedieri colective, care totaliza 2132 de persoane. În paralel, sindicatele au elaborat un Plan social, care prevedea trimiterea acestor persoane în concedii de aşteptare de până la cinci ani. Zilele trecute, ministrul Economiei a venit la Târgu Jiu unde a semnat un protocol cu sindicatele, prin care a fost agreat concediul de aşteptare de până la doi ani, în care să intre salariaţii care au stagiul complet de cotizare, dar nu au vârsta de pensionare. În protocol nu s-a vorbit de concedieri colective, dar a doua zi după plecarea ministrului administraţiile au depus la AJOFM notificări în acest sens. Ieri, complexurile energetice au renunţat la ideea de concedieri.
Rămân valabile concediile de aşteptare
Până la urmă, cert este că atât complexurile energetice, cât şi SNLO, trebuie să micşoreze cheltuielile cu personalul cu 22% în doi ani, adică 11% în 2011 şi 11% în 2012. Pentru complexurile energetice Turceni şi Rovinari, posibil şi pentru Craiova, reducerea de 11% se poate face în acest an prin reducerea unor drepturi precum prime de vacanţă, diurne, cheltuieli de transport. Rămâne valabilă măsura concediilor de aşteptare de până la doi ani pentru persoanele care vor îndeplini condiţiile de pensionare înainte de decembrie 2012 sau 2013, după caz. Concediul de aşteptare nu este încă reglementat, dar ar putea fi prevăzut într-un nou contract colectiv de muncă. Important este că salariaţii care vor intra în concedii de aşteptare primesc 75% din salariu plus sporul de vechime, iar unitatea va plăti contribuţiile sociale aferente, deci perioada de adaugă la vechimea în muncă. Mai mult, oamenii rămân cu calitatea de angajaţi până când vor îndeplini condiţiile de pensionare, deci nu vor intra în programe de concediere colectivă.