Un miner din cinci, în fiecare zi în şomaj tehnic

Exact 20,9% din angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia se vor afla zilnic în şomaj tehnic pe parcursul acestui an, cifra fiind calculată ieri cu o precizie demnă de o cauză mai bună de către reprezentanţi din administraţia şi sindicatele din unitate. Măsura ar urma să fie aplicată în contextul unui plan prin care administraţia doreşte să diminueze cheltuielile cu munca vie cu 11%, procentul fiind totuşi o medie calculată pentru nevoile pe care SNLO le are pe parcursul lui 2011.

Administraţia şi sindicatele din cadrul SNL Oltenia s-au apucat de negocieri imediat după vizita ministrului economiei, Ion Ariton, rezultatul negocierilor purtate marţi şi miercuri concretizându-se într-un plan de măsuri menit să ducă la reducerea cheltuielilor. Negociatorii şi-au prezentat, destul de tehnic, opiniile finale printr-un comunicat de presă, conform căruia cheltuielile din cadrul SNLO vor fi diminuate pe parcursul acestui an şi la alte capitole, nu doar la munca vie, prevederi existente în Contractul Colectiv de Muncă urmând să fie modificate ca atare. În consecinţă, modificările respective vor viza procentul în care sunt decontate biletele de odihnă şi tratament, plata posturilor în zilele libere de sâmbăta şi duminica, cuantumul tichetelor cadou, transportul de personal, activităţile cultural-sportive, precum şi diurnele de deplasare.

Nimeni nu vorbeşte despre cum vor fi făcute reducerile respective, dar ortacii sunt asiguraţi că nu vor pierde la salariu. Spre bucuria minerilor de rând, administraţia SNLO şi sindicatele au anunţat că au analizat şi posibilitatea reducerii numărului de personal TESA, o măsură care este cerută de fiecare dată în astfel de situaţii. De asemenea, şi trimiterea în concediu de aşteptare a salariaţilor care îndeplinesc condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare reprezintă o soluţie de reducere a cheltuielilor. Ultima măsură ar urma să fie aplicată pentru 388 de salariaţi, care, până la 31 decembrie 2013 ar urma să fie plătiţi cu 75% din salariul de bază, la care se adaugă sporul de vechime.

Şomaj tehnic, urmat de concedieri

Administraţia şi sindicatele menţionează că salariile brute ale angajaţilor din SNLO nu vor fi afectate de deciziile luate în urma negocierilor purtate după ce liderul sindical Marin Condescu a semnat, luni, un protocol cu ministrul economiei, Ion Ariton. Protocolul respectiv prevedea trimiterea într-un program de aşteptare  de până la doi ani a circa 4300 de salariaţi, Condescu declarând atunci că, astfel, sunt evitate disponibilizările, iar cheltuielile sunt reduse cu până la 23%. Burlan confirmă însă că vor fi concedieri colective.

Angajaţii SNLO au stat şi în cursul anului trecut şi câte două săptămâni pe lună în şomaj tehnic, cererea de cărbune fiind extrem de redusă faţă de posibilităţile de exploatare ale societăţii. În plus, 2010 a debutat şi el cu un alt plan de reducere a cheltuielilor din cadrul SNLO, plan care acum trebuie îmbunătăţit cu un altul, cererea de cărbune rămânând oricum redusă, indiferent cât de mult ar trebui minerii să mai strângă din curea.

        

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: