Focar de infecție într-o casă din Târgu Jiu
O clădire de dimensiuni mari de pe strada Ana Ipătescu din Târgu Jiu a devenit o adevărată ghenă de gunoi, încăperile acesteia fiind pline de fel de fel de mizerii. Imobilul este deținut de un bătrân care locuiește în București și care nu vrea să îl reabiliteze, ci să-l vândă, spun autoritățile locale. Proprietarul a făcut și o solicitare în acest sens la Primăria Târgu Jiu, iar administrația locală a cerut ca un expert să evalueze clădirea. În baza acestui raport, vor decide dacă vor cumpăra casa sau nu.
Este vorba de clădirea nr.35 de pe strada Ana Ipătescu. Imobilul se află într-o avansată stare de degradare, nu de acum, ci de ani buni. Clădirea nu mai este locuită de multă vreme și tocmai de aceea oricine poate intra cu ușurință în edificiu. Casa dispune de mai multe intrări, dar la niciuna nu mai există ușă. Astfel, mormane de gunoaie zac în încăperile clădirii. Autoritățile locale din Târgu Jiu cunosc de mulți ani problema casei de pe strada Ana Ipătescu, mai ales că locuitorii din zonă au spus în nenumărate rânduri că nu se simt în siguranță în preajma acesteia, dar au declarat că nu au ce să facă în această privință, fiind vorba de o proprietate privată.
Vor să o cumpere
Conform reprezentanților Primăriei Târgu Jiu, clădirea a fost naționalizată undeva prin anul 2000 și aparține lui Nicolae Căpățână, un bătrân trecut de 80 de ani, care locuiește în București. Proprietarul le-a transmis autorităților locale din Târgu Jiu că nu are niciun interes să reabiliteze această clădire și că vrea să o vândă primăriei. Cei din administrația locală au hotărât încă de anul trecut să evalueze casa, în ideea de a o cumpăra, însă evaluarea nu s-a putut face, pentru că proprietarul nu-și pusese la punct documentația cadastrală.
Secretarul Primăriei Târgu Jiu, Grigore Jianu, a spus că această problemă a fost rezolvată de proprietar și că unul dintre specialiștii cu care colaborează primăria va întocmi un raport de evaluare asupra imobilului în vederea stabilirii sumei la care se ridică construcția, atât la stadiul actual, cât și în condițiile în care s-ar face o reabilitare a acesteia. Raportul de evaluare ar putea fi gata într-o lună, spun autoritățile locale.
Responsabilii din primărie spun că ar putea înființa aici locuințe sociale și că nu ar fi vorba de o investiție majoră sau de demolare, pentru că structura imobilului este solidă. Nu este pentru prima dată când primăria cumpără o clădire pentru a-i da o astfel de destinație. Așa s-a întâmplat cu unul dintre blocurile din zona Rostramo și din zona Artego.