FNME a decis ce va cere pentru salariații CE Oltenia
Circa 200 de lideri de sindicat au decis la sfârșitul săptămânii trecute să treacă la proteste dacă negocierile cu administrația nu vor începe în ianuarie. Președintele Federației Naționale Mine Energie, Marin Condescu, a declarat că au fost identificate măsurile pe care sindicatele le vor lua în acest an. Sindicaliştii vor ca drepturile minerilor şi energeticienilor să nu mai fi condiţionate, sub forma pachetelor de performanţă. „Cota de energie, cota de cărbune şi alte drepturi au fost incluse în acele pachete de performanţă, care nu s-au realizat din vina managementului complexului. Este unul din punctele pentru care solicităm renegociere”, a spus Condescu. Sindicaliştii mai cer o majorare salarială de minimum 10%.
Potrivit FNME, negocierea unui act adițional pentru salariații CE Oltenia trebuie să fie finalizată până pe 15 februarie. Sindicaliștii vor cere acordarea cotelor de cărbune și energie, prime de concediu de odihnă, concedii medicale, prime de vacanță, fără să mai fie condiționate de indicatorii de performanță. Liderii FNME cred că respectarea indicatorilor de performanță este obligația echipei manageriale, care primește salarii între 6 și 10.000 de euro pe lună. În plus, FNME va cere majorarea salariilor cu 10%, precum și uniformizarea drepturilor salariaților.
În 2014 liderii promit să insiste pe siguranța și sănătatea la locurile de muncă și vor face demersuri pentru modificarea legislației privind șomajul tehnic susținând procedura valabilă în anul 2011. Atunci se calcula 75% din salariu plus sporul de vechime, iar acum nu se mai pune vechimea.
Pentru realizarea strategiei în industria minieră și energetică și aplicarea ei, sindicatele din cadrul FNME consideră că este necesară negocierea cu Guvernul României pentru ca un secretar de stat din cadrul Ministerul Economiei să se ocupe de resursele miniere și altul din cadrul Departamentului Energie de sectorul energetic. Din punctul de vedere al FNME funcționarea unui patronat puternic în industria minieră și energetică este necesară pentru promovarea strategiei din acest sector și reprezentarea lui la nivel european.
Președintele Marin Condescu a declarat că administrația are la dispoziție o săptămână să demareze negocierile, altfel sindicatele vor trece la mișcări de stradă. “Va fi o săptămână de încercare de negociere după care minerii vor trece la acțiuni de pichetare, în primă fază, a instituțiilor care sunt implicate. Vrem să atragem atenția asupra problemelor și sperăm să rezolvăm pe calea negocierilor și dialogului”, a declarat Condescu.
VENIT DE COMPLETARE
Sindicatele miniere vor face demersuri pentru modificarea Ordonanței 36 care să prevadă venituri de completare pentru cei care îndeplinesc condițiile de pensionare și acordarea drepturilor prevăzute în legislație pentru pensionarii din uraniu. Recent, Guvernul a scos CE Oltenia și alte companii de stat de pe lista celor care oferă venituri de completare.
LEGEA MINELOR
FNME susține că viitoarea lege a minelor trebuie să cuprindă: facilități pentru investitori în zonele miniere închise, menținerea statutului salariaților din industria minieră, conform art. 63 și 64, din prezenta lege. Sindicatele din Gorj vor o strategie minieră și energetică până în anul 2030 conform directivelor europene și amintesc faptul că România, de la locul 4 deținut până în anul 2009 în producția de cărbune, a ajuns pe locul 7, țări precum Grecia și Bulgaria ocupând, alături de Germania, Polonia și Cehia, primele poziții.