Floare pe cale de dispariție, păzită de pădurar și de voluntari

Laleaua pestriță care a înflorit în pădurea din Dănești, județul Gorj, și care este pe cale de dispariție e păzită de pădurar și de câțiva localnici care devin și ghizi de ocazie pentru grupurile de turiști care ajung aici să admire floarea rară. Laleaua e pe cale de dispariție, iar voluntarii au grijă să le spună vizitatorilor că trebuie să o protejeze și să nu o rupă.

Romică Prodea a fost pădurar peste patru decenii. Dar nici acum nu stă departe de pădure și încă patrulează pe potecile care s-au umplut de lalele pestrițe în aceste zile. Turiști au venit mai mulți ca în alți ani. Laleaua a înflorit mai devreme cu trei săptămâni. A grăbit-o vremea caldă din februarie.

“Avem mulţi vizitatori în timpul săptămânii, iar în weekend extraordinar de mulţi. Au înţeles că este o floare protejată, nu se rupe", spune Romică Prodea, pădurar pensionar. "Vine foarte multă lume, nu numai din judeţul Gorj, ci şi din judeţele limitrofe şi chiar mai departe. Au venit din Timişoara, chiar Braşov. Veneau din zona Petroşani, din zona Vâlcii", adaugă un localnic, voluntar.

Laleaua pestriță se întinde pe aproximativ 200 de hectare. "Chiar este o bogăţie a naturii şi merită văzut de cât mai mulţi vizitatori. Este o zonă protejată şi nu trebuie luată acasă că nu rezistă, ci lăsată în mediul ei că merită văzută aici în permanenţă", spune Silviu Militaru, noul pădurar care are în grijă laleaua. Laleaua pestriţă, cunoscută și ca floarea de șah datorita petalelor sale, mai înflorește și în alte zone sălbatice din țară, dar pe suprafețe mai reduse.

Galerie foto





Vizualizări: 4,469

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: