Finanțare pentru ONG-uri de la Consiliul Județean Gorj
Consilierul județean PNL, Mihai Olaru, anunță că organizațiile non-profit pot aplica, în curând, pentru a-și finanța proiecte benefice pentru comunitate, suma alocată apelului fiind de 250.000 de lei, după ce Consiliul Județean Gorj a adoptat un proiect de hotărâre în acest sens.
„Proiectul la care am contribuit a trecut, cu o dezbatere serioasă în plen, prima de când sunt membru în Consiliul Județean Gorj. În calitate de consilier județean, am făcut propunerea pentru finanțarea proiectelor civice cu impact pozitiv în comunitate pe domeniile tineret, turism, educație civică și antreprenorială, sport și mediu. Este un proiect de hotărâre pentru care am avut multe discuții cu organizații, prin consultare online și față-n față, precum și cu aparatul administrativ al Consiliului Județean Gorj“, a transmis Mihai Olaru.
Consilierul județean apreciază că la acest moment dialogul între administrația publică locală și societatea civilă este aproape inexistent.
Mai departe, va fi pus în dezbatere publică Ghidul de accesare a acestor fonduri, urmând ca apelul să fie lansat probabil spre finalul lunii aprilie.
Conform legii, Consiliul Județean trebuie să aloce fonduri pentru proiecte venite dinspre societatea civilă. În ultimii ani, la fel și în 2021, Consiliul Județean Gorj a finanțat doar activități sportive.
„Am propus extinderea la mai multe domenii, iar din discuții multiple cu aparatul CJ Gorj și conducerea CJ, am reușit diversificarea domeniilor de finanțare. Cât despre finanțarea alocată, a reieșit că suma maximă care poate fi bugetată este 250.000 de lei, cu mențiunea că poate fi făcută o suplimentare de buget de până la 500.000 de lei, dacă există interes pentru apelul de finanțare.
Cu toate dovezile că acesta este un proiect necesar și cu impact pozitiv, trei consilieri - Ion Călinoiu, Ion Rușeț și Gheorghe Grivei - au depus un amendament prin care doreau să fie înlocuite patru domenii- tineret, turism, mediu și educație civică și antreprenorială - cu două - cultură și sănătate. Astfel, domeniile de aplicare erau reduse de la cinci la trei.
Am considerat extrem de nepotrivită propunerea de a tăia banii tinerilor și de a împiedica finanțarea unor idei care pot revigora turismul, alternativa economică a județului. Nu în ultimul rând, este de neconceput să refuzi susținerea educației antreprenoriale și civice, când este evident că o cultură deschisă antreprenoriatului este cea care poate duce la dezvoltarea județului. Este de reținut că mare parte din bugetul CJ Gorj provine din taxele plătite de antreprenori și este important să folosim acești bani pentru dezvoltarea acestui domeniu“, a mai precizat Olaru.
Consilierii care s-au opus finanțării activităților de tineret sunt de la PSD, PMP și PNL și au trecut demult de a doua tinerețe.
De remarcat este că sunt puțini consilieri județeni care au inițiative și care le duc la capăt, Olaru fiind de doar câteva luni în Consiliul Județean.