Sunt sau nu sunt bani pentru restaurarea operelor lui Brâncuși?

După ce a fost anunțată cu surle și trâmbițe chiar de ministrul Culturii, la Târgu Jiu, licitația pentru proiectul de restaurare a operelor lui Brâncuși ar putea fi pusă sub semnul întrebării. Potrivit sistemului electronic de licitații, atribuirea intră sub incidenția clauzei suspensive, adică încă nu au fost alocate fonduri necesare pentru această achiziție. În cazul în care nu va face rost de bani în șase luni de la finalizarea procedurii, aceasta riscă să fie anulată.
Iată explicația pe larg: “Procedura de atribuire este inițiată sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că Autoritatea Contractantă își rezervă dreptul de a condiționa semnarea contractului de alocarea creditelor bugetare de către ordonatorul principal de credite - Ministerul Culturii -, dar nu mai târziu de 6 luni de la finalizarea procedurii de atribuire, respectiv desemnarea câștigătorului. În cazul în care, deși vor fi inițiate demersurile legale necesare, ordonatorul principal de credite nu alocă fondurile bugetare necesare, în termen de 6 luni de la finalizarea procedurii de atribuire, respectiv desemnarea câștigătorului, se va proceda la anularea procedurii de atribuire. Ofertanții din cadrul acestei proceduri de atribuire înțeleg că autoritatea contractantă nu poate fi considerată răspunzătoare pentru vreun prejudiciu în cazul anulării procedurii de atribuire, indiferent de natura acestuia și indiferent dacă autoritatea contractantă a fost notificată asupra existenței unui asemenea prejudiciu”.
Termenul maxim pentru elaborarea documentațiilor este de 4 luni. Durata estimată a contractului este de 12 luni.
Valoarea estimată este 363 de mii de lei, fără TVA. Prezentă la Târgu Jiu, ministrul Natalia Intotero a declarat că există sumele necesare pentru această licitație și că vor fi alocați și banii necesari pentru realizarea restaurării. "Procedura, adresată atât specialiștilor din țară, cât și celor din străinătate, are ca scop restaurarea și conservarea componentelor artistice ale ansamblului. Ofertanții vor avea la dispoziție 15 zile pentru a-și depune propunerile, iar odată semnat contractul, proiectul va fi elaborat într-un interval de patru luni. În cazul în care nu vor fi depuse oferte, va fi organizat un concurs de soluții, pentru a identifica cea mai bună viziune asupra acestui demers de o importanță culturală majoră", a transmis Intotero.
Proiectul de conservare - restaurare a componentelor artistice a Ansamblului Brâncuși va fi elaborat pentru specialitățile metal și piatră și va conține următoarele elemente: “Releveu de degradări, cu marcarea tipurilor de degradări, a materialelor sau a tehnicilor de execuție, se va avea în vedere utilizarea mijloacelor tehnologice de mare precizie cu identificarea condițiilor de conservare a componentelor artistice, determinarea umidității suprafețelor cu identificarea suprafețelor ce prezintă umiditatea în exces (măsurătorile se vor nota pe releveu) și măsurilor de intervenție; Buletine de analize biologice/mineralogice/petrografice/fizico-chimice pentru identificarea materialelor și a produșilor de coroziune realizate de specialiști/ experți atestați; Expertiza biologică pe toate tipurile de materiale, cu analiza efectelor umidității ascensionale”.
De asemenea, se arată în caietul de sarcini, experții trebuie să facă un memoriu „care va conține precizări referitoare la particularități ale tehnicii de execuție, identificarea materialelor din intervențiile anterioare, rezultatele și concluzii de fundamentare a propunerilor de intervenție prin teste, probe de curățare/fixare/consolidare, propuneri metodologice (vor fi prezentate în ordine cronologică și vor cuprinde descrierea metodei, a soluțiilor inclusiv concentrațiile/proporțiile folosite și a instrumentarului/echipamentului necesar, propunerile metodologice vor fi prezentate diferențiat pe componente artistice diferite, listări cantitative ale stării de conservare, determinări și măsurători ai factorilor de degradare, măsurători ale temperaturii și umidității la nivelul componentelor artistice; Documentar fotografic al stării actuale de conservare și a tuturor aspectelor pentru care se prevăd operațiuni de restaurare; Caiete de sarcini cu lucrările, materialele, utilajele. Echipamentele tehnologice etc. prevăzute în fiecare proiect de specialitate; Fișe tehnice la materiale și soluții propuse a fi utilizate; Grafic de execuție”.
Vizualizări: 529
Distribuie Trimite pe WhatsApp